První dějství volebního dramatu je u konce, přišla třetina voličů

Praha – Téměř 17 tisíc volebních místností v celé ČR se úderem 22:00 uzavřelo. Skončil tak první den hlasování, které během supervolebního roku 2010 dokreslí novou politickou mapu v zemi. Lidé rozhodují o tom, jak budou vypadat obecní zastupitelstva i jak se obmění třetina senátorských křesel. První den přišla k volebním urnám necelá třetina voličů, podle odhadů by tak celková účast mohla být o něco menší než v minulých volbách, kdy v komunálních volbách hlasovalo 45 procent voličů a ve volbách do horní komory asi 35 procent. Možnost hlasovat mají občané ČR také v sobotu od 8:00 do 14:00. Výsledky komunálních a prvního kola senátních voleb sledujte v sobotu od 13:45 ve speciálním vysílání volebního studia ČT24.

Největší drama nabízí boj o pražský magistrát

V letošních komunálních volbách je ostře sledován hlavně souboj o křeslo pražského primátora. Oba hlavní kandidáti – Bohuslav Svoboda za ODS a Zdeněk Tůma za TOP 09 – přišli v pátek k volbám jen několik minut po otevření volebních místností. Svoboda svůj hlas odevzdal v základní škole v Sázavské ulici na Vinohradech, Tůma pak odvolil ve Vokovicích. Oba prý na kandidátce zaškrtli celou svou stranu.

První volební den očima ČT (zdroj: ČT24)

„Měl jsem to velmi jednoduché. Kroužkoval jsem celou stranu, všechny kandidáty považuji za kvalitní,“ řekl Svoboda novinářům. Stejný způsob zvolil i jeho hlavní rival v boji o post primátora Tůma. „Zaškrtl jsem stranu. Ten systém je velmi komplikovaný a my jsme vysvětlovali lidem, že nejjednodušší je zaškrtnout stranu,“ poznamenal při odchodu z volební místnosti.

Oba také věří, že nakonec uspěje právě jejich strana. Zatímco podle Svobody bude výsledek těsný, Tůma ho odhadovat nechtěl. Za úspěch by prý považoval vítězství, a to nejlépe takové, které by TOP 09 umožnilo mít rozhodující slovo při sestavování rady.

Po 16:00 odvolil rovněž hlavní kandidát ČSSD na pražského primátora Jiří Dienstbier ml., který svůj hlas odevzdal v základní škole v Belgické ulici na Vinohradech. O výsledcích nechtěl spekulovat, doufá prý ale v takový výsledek, aby mohla ČSSD reálně měnit poměry v hlavním městě.

V Brně bude chtít křeslo primátora obhájít sociální demokracie a podle předvolebního průzkumu pro ČT je také vítězství nejblíž. ČSSD ale bude potřebovat také vhodného partnera do koalice, největší favorit na primátora Roman Onderka si proto nechává otevřená vrátka: „Žádnou koalici opravdu nevylučuji, protože bude záležet na tom, jak si porovnáme programy,“ podotkl Onderka.

Klaus vyzval k co nejvyšší účasti

Prezident Václav Klaus svůj hlas odevzdal v Kobylisích. Hlava státu nechtěla prozradit, koho volila. Klaus nicméně prozradil, že volil celou stranu, a byla to prý ta samá jako ve volbách do sněmovny. Ještě z volební místnosti pak prezident vzkázal, aby k urnám přišlo co nejvíc lidí. Tyto volby jsou prý důležité, ale nikoliv průlomové. „Každé volby jsou důležité a komunální volby jsou důležité mimořádně. Doufám, že si občané uvědomí, že je lepší jít volit, než potom nadávat někde potají,“ podotkl Klaus.

„Tady jde trošku o signál, nakolik tyto komunální a v některých místech i senátní volby potvrdí jistý trend, který nastal letos v květnu ve volbách do Poslanecké sněmovny, nebo naopak jestli budou signalizovat, že lidé řekli: 'Volili jsme možná trochu špatně, teď budeme volit jinak',“ pronesl Klaus. Změnu pak prý potřebuje pražský magistrát.

Také lídři obou opozičních stran ve sněmovně Bohuslav Sobotka a Vojtěch Filip vyzvali k co nejvyšší účasti ve volbách. „Jsem přesvědčen, že pokud jde o senátní volby, občané přece jen budou chtít korigovat ten výsledek, který je při sestavování vládní koalice se 118 hlasy překvapil,“ domnívá se Filip. Předseda současné vlády a šéf ODS Petr Nečas si naplánoval cestu do volební místnosti až na sobotní poledne.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09

„V obci žiju, takže vím, kdo tady nejvíc pomáhá sousedům. Ve vesnici nemá politika co dělat.“

Lídr koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg odvolil v Sýkořici na Rakovnicku. Na výběr měl ze tří nezávislých kandidátek a jedné tvořené zástupci KSČM. Rozhodování prý nebylo těžké. Potěšilo by ho prý, pokud by TOP 09 v komunálních volbách zopakovala svůj výsledek z nedávných parlamentních voleb. Myslí si ovšem, že to bude složité, protože TOP 09 podle něj převzala odpovědnost za reformy a škrtání v rozpočtu. „Možná na to budeme doplácet a nedivil bych, pokud bychom výsledek (sněmovních voleb) nezopakovali,“ dodal.

Zato předseda nejmenší koaliční strany Věci veřejné Radek John jako ministr vnitra a šéf volební komise navštívil krátce po spuštění hlasování hned několik okrsků. Současný systém křížkování kandidátů pak označil za „strašně složitý“, slíbil proto nápravu. Koaliční vláda už prý pracuje na změnách, vzniknout by měla jedna právní úprava, která by zahrnovala veškeré dosavadní zákony upravující způsob voleb v zemi, jednotlivé druhy by se tak sjednotily.

Volit byli už i předseda Senátu Sobotka a exprezident Havel

Během prvního volebního dne již hlasoval i bývalý prezident Václav Havel. Novinářům řekl, že tyto volby jsou důležité, zvlášť v Praze, která byla podle něj „v posledních letech nemocná“. V minulosti Havel několikrát prohlásil, že je voličem a příznivcem nyní neparlamentní Strany zelených. Před těmito volbami se takto jednoznačně nevyjádřil.

„Věřím, že ve volbách zvítězí zdravý rozum nad populismem,“ byla slova předsedy Senátu Přemysla Sobotky poté, co vhodil své lístky do urny v Liberci. Občanský demokrat Sobotka obhajuje svůj senátní mandát, jeho největším soupeřem bude zřejmě podle odhadů liberecký hejtman Stanislav Eichler. „Soupeřů mám celkem osm a nepodceňuji žádného z nich,“ poznamenal Sobotka.

Komunální volby letos opět zlomily rekord co do počtu kandidátů. Voliči si vybírají z více než 226 zájemců o místo v zastupitelstvu. Dohromady je takových křesel přes 62 tisíc. Ale zatímco v Praze na jedno místo v zastupitelstvu připadá 17 kandidátů, jinde je poměr mnohem milosrdnější a v 17 obcích se dokonce nevolí vůbec. Tamní obyvatelé totiž nedokázali najít dost lidí, aby mohli sestavit kandidátku.

Kdy a jak se hlasuje

Dnes od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00.

Do Senátu se volí většinovým systémem, vítěz musí v prvním kole získat více než 50 procent hlasů z volebního obvodu, jinak se o týden později jde k urnám znovu v kole druhém, kam postupují dva nejúspěšnější. Do zastupitelstev se volí podobně jako do sněmovny, nicméně existuje zde řada odlišností.

  1. Zaprvé lze zakřížkovat jednu stranu, kterou chce mít volič na radnici, čímž dáváte hlas pouze jejím kandidátům v daném pořadí a v počtu členů voleného zastupitelstva.
  2. Zadruhé zakřížkujete kandidáty napříč politickými stranami. Avšak je potřeba dávat pozor na počet možných křížků - kolik kandidátů je možné vybrat, je uvedeno v záhlaví hlasovacího lístku. Tak si vlastně tvoříte zastupitelstvo podle svých představ.
  3. Do třetice je možná i kombinace obou postupů. Křížkem je možné označit jednu volební stranu a dále rámeček před jmény kandidátů v libovolných samostatných sloupcích ostatních volebních stran. V takovém případě je dán hlas jednotlivě označeným kandidátům. Z označené volební strany připadne hlas podle pořadí na hlasovacím lístku pouze tolika kandidátům, kolik zbývá do počtu v záhlaví volebního lístku.

Kroužkovací revoluce podobná té na jaře nehrozí

Právě kroužkování kandidátů v komunálních volbách je podle politologa Tomáše Lebedy vůbec nejhorší systém v Česku. Je potřeba si totiž uvědomit, že i když voliči dávají hlasy jednotlivým kandidátům, tak v podstatě volí strany, za které tito kandidáti kandidují, a zvoleným osobnostem dávají jen preferenční hlasy. Při volbách do Poslanecké sněmovny stačí kandidátovi pět procent preferenčních hlasů na to, aby se ze svého místa na kandidátce pohnul nahoru. U komunálních voleb je tomu jinak. Aby byl preferenční hlas připsán právě volenému jménu, musí totiž takový kandidát v komunálních volbách nasbírat o deset procent více hlasů, než je průměr hlasů na kandidáta na volebním seznamu strany.

  • Lídr ODS Bohuslav Svoboda ve volební místnosti autor: Stanislav Zbyněk , zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2027/202650.jpg
  • Lídr TOP 09 Zdeněk Tůma ve volební místnosti autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2027/202646.jpg
  • Lídr ČSSD Jiří Dienstbier ml. ve volební místnosti autor: Michal Kamarýt, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2028/202725.jpg
  • Václav Klaus s manželkou ve volební místnosti autor: Roman Vondrouš, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2027/202644.jpg
  • Bývalý prezident Václav Havel ve volební místnosti v Praze 6 autor: Krumphanzl Michal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2028/202705.jpg
  • Volební místnost autor: Galgonek Vladislav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2027/202694.jpg