Proti mizení levných léků za hranice se dá bránit

Praha – Miliardový byznys, na který doplácejí čeští pacienti, nebo povolená evropská praxe, která za výpadky léků v tuzemských lékárnách nemůže? Řeč je o takzvaném souběžném dovozu a vývozu léků. Česká lékárnická komora měsíce upozorňuje na to, že právě kvůli reexportu z Česka mizí například část léků na rakovinu. Místo českých pacientů se jimi podle ní léčí lidé v Estonsku, Německu či na Islandu. Asociace evropských distributorů léčiv ale takový dopad odmítá.

„Kvůli vývozu léků zmizí ročně z Česka léky za 5–10 miliard. Dlouhodobě navrhujeme dvě opatření. Prvním je informace pro lékaře a lékárníky o nedostupnosti léku a jejích důvodech, protože současné informace jsou nedostatečné. A následně musíme mít možnost ve vybraných mimořádných situacích zakázat vývoz konkrétního léku, tak jak je tomu na Slovenku,“ uvedl prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba, podle kterého hrozí v současnosti akutní nedostatek antibiotik, očkovacích látek a antiastmatik. 

V Česku padl historicky první zákaz vývozu léku - ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát rozhodl, že za hranice nesmí inzulinová pera. Chce tak zajistit, aby nechyběla tuzemským diabetikům. Na český trh se totiž dostalo několik závadných per a ministerstvo tak chce zabránit, aby z lékáren nezmizela ta nezávadná. 

Za výpadky léčiv však podle předsedy asociace evropských distributorů léčiv Davida Roseckého mohou zejména jiné faktory, například špatná logistika ve výrobě. „Problémy výpadků léčiv zde byly i před Evropskou unií, postihují i státy, které v unii nejsou. Samozřejmě může nastat situace, kdy reexport způsobí nedostatek jistého léčiva, ale údaj 5–10 miliard vychází z dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv, kde se těžko oddělují čísla, která se týkají reexportu a čísla, týkající se vlastní činnosti výrobce,“ řekl Rosecký. To připustil i prezident lékárnické komory. „Reexport nemusí být hlavní příčinou, proto voláme po tom, aby informovanost byla daleko preciznější,“ dodal Chudoba.

Chudoba: Problém se dá legislativně vyřešit

Tuzemské léky jsou levné, proto se vyplatí je distribuovat do zahraničí. Podobným problémem trpí právě malé země typu Česka. Když se část léků převeze například do Německa, kde se jedná o malou část trhu, jde u nás o zásadní výpadek. Je ale třeba dodat, že v Česku funguje i reimport, kdy se k nám dováží léky, které jsou pro změnu levnější v zahraničí. Na objem jich je ovšem méně. „Jsme schopni to legislativně řešit. Doufám, že nová Poslanecká sněmovna přijme opatření, které ve výjimečných případech u vybraných léků export zakáže,“ uvedl Chudoba.

„Pokud vyloučíme ostatní faktory a opravdu to budou léčiva, která nemají náhradu a není výpadek způsoben výrobcem, můžeme o tom uvažovat. Ale paušální zákazy, o které se snažily jiné země, narazily. I Slovensko se stává terčem kritiky z Bruselu za to, že omezuje jednotný evropský trh,“ brání distributory léčiv Rosecký. „Nemůžete zakazovat plošně, ale lze to udělat výběrově. Můžeme z lékáren hlásit, čeho je v současnosti nedostatek, ale musí se chtít,“ uzavřel Chudoba.