Přetáčení tachometru - podvod, který zatím většinou projde

Praha - Přestože má tachometr v Česku stočený až 40 procent prodávaných ojetých aut, prokázat úmysl se většinou policii nepodaří a viníci tak zůstávají bez trestu. Na změnu zákona se čeká již léta, spatřit světlo světa by měla příští rok a poté by mělo být přetáčení tachometrů trestné. Pracuje na tom ministerstvo dopravy a do sněmovny by se zákon mohl dostat v prosinci.

Problém neodhalí ani odborník: Vyučený automechanik Jan Rosenkranc si před dvěma měsíci za 135 tisíc koupil devět let staré BMW, žádnou vadu nenašel. Auto jezdilo měsíc bez problémů, poté začal zlobit alternátor, pak auto ztratilo tah, odešel vstřikovací ventil. Následovala prověrka auta. „Zákazník má v technickém průkazu uvedeno, že auto je vyrobené v roce 2001, ale bylo vyrobené už v roce 1999 a současně jsme zjistili, že bylo v roce 2010 stočené zhruba o 200 tisíc kilometrů,“ popsal výsledky kontroly Martin Pajer. Jenže auto koupil v komisi, a tak v autobazaru s reklamací neuspěl, na původního majitele má jenom adresu a kontaktovat ho se mu zatím nepovedlo.

Podobných případů jsou v republice stovky a autobazary od nich často dávají ruce pryč. Buď se zaštiťují právě zprostředkovaným prodejem, nebo formulacemi ve smlouvách. „Dokonce jsme se setkali s případy, kdy je v kupní smlouvě uvedeno, že kupující bere na vědomí, že skutečně ujetý počet kilometrů se nemusí shodovat s počítadlem,“ doplnil Aleš Zich, poradce při nákupu vozidel. 

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Ale ani v případech, kdy podobná formulka ve smlouvě není, se policii většinou vinu prokázat nedaří. A to přesto, že se jednoznačně jedná o podvod jako kterýkoliv jiný. „Policii to dvakrát moc nezajímá, odloží to a řekne, že nebyl prokázán úmysl, a těm podvodníkům to prochází,“ vysvětluje advokát Daniel Šulc. Jaroslav Ibehej z policejního prezídia se brání: „Policie musí prokázat takovému člověku, zdali tato osoba jednala úmyslně - čili jestli měla úmysl spáchat tento trestný čin, konkrétně přetočení tachometru.“

Policie by chtěla, aby tak jako třeba Německu bylo i v Česku trestné už samo přetáčení tachometru a hrozila za něj aspoň pokuta. V případě, že by zde byla citelná sankce, a tudíž i příjem do rozpočtu, policie by se tím zabývala víc, domnívá se advokát Šulc.