Předčasných porodů přibývá, mohou za to i umělá oplodnění

Praha - Asi osm procent dětí v Česku každý rok přijde na svět předčasně. Jejich počet na celém světě stále stoupá zejména kvůli pozdnímu věku rodiček i umělým oplodněním. Česká republika patří v péči o nedonošené děti k absolutní světové špičce. Vážné zdravotní komplikace takovým dětem sice stále hrozí, přesto se jejich naděje na kvalitní život rok od roku zvyšuje.

Za nárůst počtu předčasně narozených dětí může především vyšší věk rodiček i častější umělá oplodnění. V Česku se tak loni narodilo 8 300. Děti, jejichž porodní váha nedosáhla ani 700 gramů, ale mají stále vzrůstající naději vést v dospělosti plnohodnotný život. „Nejen ty děti na hranici viability, ale především děti o něco málo zralejší budou mít lepší vývoj, než tomu bylo před deseti lety,“ zdůraznil předseda České neonatologické společnosti Richard Plavka.

Zdravotní komplikace u nedonošených dětí  stále hrozí

Nedonošené děti nejčastěji trpí mozkovou obrnou nebo poruchami sluchu. Rodinám předčasně narozených dětí už deset let pomáhá občanské sdružení Nedoklubko třeba tím, že do porodnic posílá na děti oblečení. „Ty oblečky jsou většinou pro použití v neonatologických JIP odděleních, takže tam zůstávají,“ podotkla předsedkyně Nedoklubko, o. s. Klára Csirková. V Česku funguje v současné době 12 specializovaných center pro předčasně narozené děti. Podle lékařů by se ale v budoucnu tato péče kvůli nedostatku peněz moha zhoršit.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)