Praktická pomůcka na webu: očkovací kalendář i očkování pro cestovatele

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv spustil na svém webu dvě užitečné pomůcky: očkovací kalendář a kalendář cestovatele. Dá se z nich vyčíst, jakou vakcínu a kdy přijmout, ale také případné vedlejší účinky. Kalendáře mají lidem zjednodušit přístup k informacím o jednotlivých vakcínách a zároveň jim pomoci s orientací v očkování samotném. Praktičtí lékaři si ale stěžují, že v něm našli plno chyb. Například tam chybí nové přeočkování proti dávivému kašli a tetanu pro děti mezi 10 a 11 rokem, poukazuje Hana Cabrnochová z Odborné společnosti praktických lékařů.

„Oba očkovací kalendáře jsme se snažili vytvořit v co nejpřehlednější formě tak, aby se mohly stát běžně používanou pomůckou,“ uvedla Hana Heringová z tiskového oddělení Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). S pomocí očkovacího kalendáře lze snadno získat přehled a podrobné informace o vakcínách pro děti i dospělé. Kalendář tak pomáhá dodržovat harmonogram ze zákona povinných i dobrovolných očkování. Povinné a nepovinné očkování je pro snazší orientaci barevně rozlišeno. Navíc je kalendář přehledně strukturován podle věku, onemocnění či očkovací látky.

U každého očkování jsou uvedeny vakcíny schválené v Česku a zároveň aktuálně dostupné na českém trhu. Kalendář je také propojen s databází registrovaných léčiv, kde lze zjistit informace k vakcínám z příbalového letáku. Pacient tak má dostupné informace o situacích, kdy přípravek nesmí být podán, nebo o možných nežádoucích účincích. Kalendář doplňují rady praktického lékaře pro děti a dorost určené pro rodiče očkovaných dětí. „Očkovací kalendář odpovídá vyhlášce ministerstva zdravotnictví, která se týká očkování proti infekčním nemocem. Byl také připravován s lékařem pro děti a dorost,“ vysvětluje mluvčí SÚKL Veronika Petláková.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Očkování je vhodné pro většinu mimoevropských zemí

Kalendář cestovatele informuje o očkování pro cesty do zahraničí. Na mapě světa si lze snadno vyhledat popis povinných i doporučených očkování pro konkrétní zemi či oblast. U každého očkování jsou uvedeny potřebné informace o jeho průběhu (počet dávek, časový harmonogram dávek, způsob aplikace vakcíny a podobně), ale také o vakcínách, které se k očkování proti jednotlivým nemocem u nás používají.

Stejně jako u očkovacího kalendáře je možné díky propojení s databází registrovaných léčiv zjistit podrobnosti ke každé z uvedených vakcín. Navíc je zde zveřejněn i odkaz na stránky Světové zdravotnické organizace, kde je možné nalézt informace o možných onemocněních v dané zemi. Názvy zahraničních destinací v kalendáři cestovatele odkazují na souhrny nejdůležitějších informací o konkrétní zemi, které jsou dostupné na stránkách českého ministerstva zahraničí.

Očkovací kalendář a kalendář cestovatele vznikly ve spolupráci s úřadem hlavního hygienika a českou kanceláří Světové zdravotnické organizace. Na přípravě se podíleli i lékaři z oboru pediatrie a cestovního lékařství. „Je dobré, aby se lidé o očkování informovali, protože řada klientů vyjíždí zcela nezajištěna a také si přiváží různé věci,“ uvedla primářka infekčního oddělení nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Spolu s kalendářem cestovatele jsou na Informačním portálu pro veřejnost uveřejněny také stručné rady, jak na cestách předcházet případným zdravotním obtížím, které sepsala lékařka z oboru cestovního lékařství. Na závěr jedno varování: Kalendář cestovatele rozhodně nenahrazuje konzultaci s lékařem z oboru cestovního lékařství. Před každou cestou do rizikovější destinace se proto raději poraďte s ním.

Očkování pro cestovatele
Zdroj: ČT24