Potravinové alergie se letos ještě více prodraží

Praha – Drahé diety se po Novém roce lidem, kteří musí držet přísný stravovací režim, ještě více prodražily. Zvýšení DPH tak ještě přitížilo napjatým rodinným rozpočtům. Například u celiaků, lidí, kteří nesmějí většinu obilovin, se výdaje na jídlo zvýšily o dvě stě až pět set korun měsíčně. Dieta je přitom na tuto chorobu jediným lékem.

Potraviny obsahující pšenici nebo ječmen mohou celiakům způsobit vyšší riziko nádorů, lámavost kostí, bolesti břicha nebo vyrážky. Klasické pečivo je tak pro ně tabu. Stopy obilovin jsou ale i v dalších potravinách, například v levnějších jogurtech a uzeninách. Bezlepkové potraviny jsou ovšem dražší. „Dá se říct, že krajíček bezlepkového chleba je za cenu chleba běžného,“ přirovnává majitelka obchodu Bezlepka Marta Váchová.

Ceny speciálních bezlepkových potravin šly nahoru kvůli rostoucím nákladům výrobců poprvé už koncem roku. Teď zdražují kvůli zvýšení DPH znova. Zatímco u běžného pečiva a mouky se jeho nárůst skoro neprojevil, speciální potraviny zaznamenaly velký skok, což se podepisuje na rodinných rozpočtech. Pojišťovny na jídlo přispívají většinou jenom dětem – například VZP jim dává na čtvrtletí 900 korun.

Těm chudším nezbývá, než se spolehnout na sociální dávky. Stát ale pomáhá jenom těm, kteří jsou v hmotné nouzi. „Mohou žádat také o speciální příplatek na dietní stravování. Konkrétně u celiaků činí toto navýšení 120 korun měsíčně,“ říká mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Celiaci přitom nejsou jediní, komu nový systém z peněženky citelně ubere. Speciální diety musí držet tisíce nemocných - třeba pacienti s metabolickými poruchami, jako je fenylketonurie. Příspěvky, které dostávají, jsou podle pacientských sdružení v porovnání s výdaji marginální.