Poslanci schválili vznik garančního fondu pro cestovní kanceláře, kuřárny v restauracích byly odloženy

Poslanci schválili vládní novelu o podnikání v cestovním ruchu, která má přinést větší ochranu klientů cestovních kanceláří v případě úpadku. Zavádí garanční fond, do kterého budou cestovní kanceláře odvádět část tržeb. Sněmovna měla začít projednávat i zmírnění protikuřáckého zákona, hned v úvodu páteční schůze ale poslanci rozhodli o odsunu tohoto bodu až na příští pátek.

Plánované zřízení garančního fondu reaguje podle ministerstva pro místní rozvoj na požadavek EU na plnou úhradu plateb klientům pří úpadku cestovní kanceláře. Cestovní kanceláře sice musejí být pojištěny, zákon ale připouští limit. Fond by představoval jakýsi „dozajišťovací mechanismus“. U zájezdu v ceně 15 tisíc korun by odvod činil nejvýše 15 korun.

Poslanci však oproti vládní předloze snížili horní hranici odvodů: cestovní kanceláře tak nebudou odvádět až 0,25 % ročních tržeb, ale jen 0,1 %. Každý rok pak bude ministerstvo stanovovat koeficient – až se fond naplní a bude v něm 50 milionů korun, tak bude koeficient nulový.

Novela má také sjednotit pravidla pro zájezdy v rámci vnitřního trhu EU, které zvýší ochranu spotřebitele. Zpřesňuje například podmínky pro získání koncese k provozování cestovní kanceláře, přesněji vymezují pojem zájezd a také se přizpůsobuje zvýšenému množství prodaných zájezdů na internetu.

U protikuřáckého zákona se čeká příští týden dlouhá diskuze

Návrh na zmírnění protikuřáckého zákona by provozovatelům umožnil zřizování kuřáren v restauracích, divadlech, kinech a dalších kulturních zařízeních i na sportovištích včetně hal. Menší hospody nebo bary, v nichž se nepodává jídlo, by pak mohly být kuřácké.

Novela, za níž stojí Marek Benda z ODS, se týká i samotných hostinských. Zrušila by jejich odpovědnost za to, že podají alkohol dospělé osobě. Podle předkladatelů je protikuřácký zákon nepřiměřeně přísný a způsobil propad podnikání zejména v menších hospodských zařízeních. Upozorňují také na to, že lidé chodí kouřit před restaurace, kde obtěžují kouřem a hlukem obyvatele okolních domů a bytů.

Vláda se k návrhu postavila záporně, podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (ANO) je zatím příliš brzy na posouzení dopadů protikuřáckého zákona. „Je to vidět i na poslaneckém návrhu, v té důvodové zprávě není žádná hlubší analýza, jsou to spíše nějaké dojmy, pocity, není to opřeno o žádná jasná data,“ dodal s tím, že dopady bude možné posoudit až za několik let.

Pevné zařazení předlohy na příští pátek prosadil při projednávání programu schůze klub ANO. Jeho předseda Jaroslav Faltýnek návrh zdůvodnil tím, že Ústavní soud příští týden ve středu vyhlásí, jak rozhodl o podnětu skupiny senátorů na zrušení několika pasáží protikuřáckého zákona. 

Senátoři ve své stížnosti tvrdí, že veřejná moc v liberálním státě nemá vnucovat lidem životní styl, který momentální držitel moci považuje za správný. Kromě samotného zákazu kouření v restauracích, který platí od konce loňského května, senátoři ostře kritizovali také například zákaz prodávat tabákové výrobky a alkoholické nápoje na akcích určených převážně dětem. Argumentují také proti zákazu prodeje alkoholu z automatů nebo proti ustanovení, které přenáší na hospodské odpovědnost za škodu způsobenou podnapilými lidmi.