Političtí vězni se sešli na Žofíně, odsoudili svržení Topolánkovy vlády

Praha - Členové Konfederace politických vězňů (KPV) dnes označili svržení vlády Mirka Topolánka v průběhu českého předsednictví EU za nezodpovědný čin. Stalo se tak na tradičním celorepublikovém shromáždění na pražském Žofíně. Zároveň zazněly obavy z možného návratu komunistů k moci po podzimních předčasných volbách. "Selhání demokracie by mohlo ohrozit události sametové revoluce z roku 1989," řekla předsedkyně KPV Naděžda Kavalírová. Bývalí političtí vězni uvedli, že se budou i nadále vyjadřovat k dění na české politické scéně. Chtějí tak stále připomínat hodnotu demokracie a varovat před totalitou.

Shromáždění se kromě zhruba 400 bývalých politických vězňů zúčastnili také bývalý vicepremiér Alexandr Vondra jako zástupce ODS a předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Zástupci ČSSD a Strany zelených nedorazili, přestože byli podle místopředsedy KPV Františka Šedivého pozváni. Členové KPV nekritizovali pouze svržení vlády v polovině předsednictví. „Podezřelá byla i rychlá dohoda velkých stran na takzvané nepolitické vládě,“ řekl bývalý politický vězeň Zdeněk Křivka. Podle něj má v současném Parlamentu převahu levá část politického spektra.

Mezi sociálními demokraty a KPV došlo v půlce května k roztržce. Zástupci ČSSD údajně nemohli promluvit na pietním shromáždění k uctění památky obětí komunismu v krematoriu v pražském Motole, které pořádala KPV. Kavalírová tehdy údajný zákaz označila za nesmysl. Není vinou konfederace, že zástupce klubu ČSSD nepromluvil, řekla.

Levici se za pomoci nespokojenců z vládních stran podařilo 24. března vyslovit nedůvěru Topolánkově vládě. ČSSD, ODS a SZ se pak dohodly na vyvolání předčasných voleb a sestavení překlenovací vlády v čele s Janem Fischerem. Jeho kabinet dostal v neděli od sněmovny důvěru.

Političtí vězni se obávají nárůstu extremismu

Paralelně k dnešnímu setkání KPV vydal prohlášení i Svaz osvobozených politických vězňů. Jeho členové se obávají současného nárůstu extremismu, jehož příznivci prý zastrašují a propagují násilí.   

Současnou situaci přirovnávají k tomu, co se dělo ve třicátých letech, v době nástupu nacistického hnutí. Kritizují zejména státní instituce, že proti neonacistům nepostupují dostatečně důrazně. Například Vladimír Feierabend poznal koncentrační tábor v Dachau i komunistické Pomocné technické prapory. Dnešní průvody s nacistickými symboly ho uráží. Řešení je podle politických vězňů hlavně v osvětě. Chtějí, aby se na školách víc učilo o dosud živých a kontroverzních dějinách, nacismu a komunismu.

Vláda chystá k extremismu komisi, političtí vězni souhlasí 

Někteří z politicky perzekuovaných by také měli zasedat v komisi, kterou kvůli nárůstu extremismu chystá vláda. Oldřich Stránský ze Svazu osvobozených politických vězňů vznik komise podporuje a domnívá se, že má smysl. Kladně hodnotí i vznik dvou profesionálních pořádkových jednotek pod severočeskou a severomoravskou policií, které budou nasazovány při extremistických akcích. Podle místopředsedy KPV Františka Šedivého přispívá k nárůstu extremismu i současná hospodářská krize. Požaduje ještě větší opatření proti extremistům, než například vznik speciálních jednotek. Tah je prý na politích, kteří mají vymyslet, jak zatočit s extremismem, a pak teprve na policii, která opatření převede v praxi.

Policejní kontrola
Zdroj: ČT24