Policie má nového šéfa, Chovanec jmenoval Tuhého

Praha - Novým policejním prezidentem se včera stal dosavadní náměstek Tomáš Tuhý. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) to řekl v Otázkách Václava Moravce. Svým rozhodnutím Chovanec vyšel vstříc doporučení výběrové komise, která Tuhého upřednostnila před náměstkem Generální inspekce bezpečnostních sborů Dušanem Brunclíkem. Od nového policejního šéfa Chovanec očekává především stabilizaci sboru.

„Jmenovali jsme policistu, který je u policie 23 let,“ prohlásil v Otázkách Václava Moravce ministr vnitra Chovanec. „Není ranař, je to diplomat, a není ani 'žabák', který by přišel bočním vstupem. Je to policista tělem a duší. Nyní má šanci ukázat, co v něm je.“

V nabídkovém řízení postu policejního prezidenta Chovanec oslovil 20 lidí. Mezi nimi figurovali příslušníci policie, hasičského sboru, celní správy, vězeňské služby, BIS, Úřadu pro zahraniční styky a informace a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Zájem projevil Tomáš Tuhý, jenž policii dosud provizorně vedl, a náměstek GIBSu Brunclík. Výběrová komise potom ministrovi jednoznačně doporučila Tuhého. Chovanec už dříve řekl, že pokud dostane jednoznačný názor na jednoho z adeptů, nebude se jmenováním váhat ani minutu. 

Priority podle Tuhého? Extremismus, drogy, informační kriminalita

Tuhý za své priority v čele české policie označil potírání extremismu a drogové kriminality, boj s kriminalitou informační, zajištění bezpečnosti silničního provozu a potírání korupce. Chce také zlepšit vnitřní komunikaci a vymezit operační prostor jednotlivých celorepublikových útvarů, což oceňuje i Chovanec – podle něj jsou s novým policejním prezidentem v naprosté shodě.

Sám potom od Tuhého očekává boj s drobnou kriminalitou, která „obtěžuje občany každý den“, a stabilizaci policejního sboru. Ten v uplynulých měsících rozviklalo dvojvládí na policejním prezidiu způsobené tím, že někdejší ministr vnitra Martin Pecina vrátil do funkce Petra Lessyho.

„Já vím, že slova o stabilitě mohou znít tak, že je to málo,“ připustil dnes Chovanec v debatě s Václavem Moravcem. „Policista ale musí vědět, že slouží tomuto státu, že se stát za něj postaví, že ho rozumně zaplatí a že se nebude muset obávat GIPSu v každém případě, kdy bude chtít výrazněji zasáhnout.“ S tím, že policie potřebuje spíše stabilizaci než razantní změny, souhlasí i policejní odbory. „Policie nepotřebuje žádné revoluce a potřebuje především ocenění svých lidí,“ prohlásil policejní odborářský šéf Milan Štěpánek.

Právě výrazné změny chtěl u policie naopak Tuhého protikandidát Brunclík; navrhoval sloučit republikové útvary a vytvořit jeden celostátní tak, aby už nedocházelo k roztříštěnosti informací o jednotlivých případech. „Jediná cesta dopředu je jakýsi celostátní analytický a informační útvar, kde se bude pracovat s informacemi,“ uvádí. To, že nakonec zůstane v křesle náměstka na GIBSu, jako prohru nebere.

Tomáš Tuhý je v pořadí desátým policejním prezidentem v historii samostatného Česka; začínal na obvodním oddělení v Albrechticích v roce 1992, před příchodem na policejní prezidium loni v dubnu řídil tři roky moravskoslezskou policii. Policii provizorně vedl už od 1. března, kdy z funkce prezidenta odešel Lessy. Pod jeho vedením se obměnili policejní ředitelé v Královéhradeckém, Pardubickém a Jihočeském kraji a na Vysočině. V čele Královéhradecké policie od té doby stojí bývalý policejní prezident Martin Červíček.

Chovanec chce vyšší platy policistů – i za cenu „daňového“ sporu

Výzvou pro nového policejního prezidenta jsou i platové podmínky mužů v jeho sboru. V loňském roce činila u policie průměrná měsíční mzda necelých dvaatřicet tisíc, což nominálně odpovídá úrovni z roku 2007 a s ohledem na inflaci platovým podmínkám před deseti lety. Tuhý ovšem bude v ohodnocení policistů odkázán na ministra vnitra, neboť právě vyjednává rozpočet pro příští rok – a ministerstvo financí v první verzi státního rozpočtu seškrtalo kapitolu vnitra o dvě miliardy.

„Dali jsme s panem premiérem zástupcům odborům ruku na to, aby se peníze policistů vrátily na úroveň z roku 2010. Jdeme do bitvy s ministrem financí, budeme se velmi intenzivně bránit,“ prohlásil dnes v Otázkách Václava Moravce Chovanec. Před čtyřmi lety průměrný měsíční příjem u policie činil víc než třicet tři tisíc, a aby vnitro dosáhlo odpovídajícího navýšení, bude po Babišovi žádat na mzdy 1,8 miliardy. Dalších 900 milionů korun chce na investice.

„Ministerstvo financí je ministerstvo příjmů. Je potřeba hledat nové příjmy, a nejen šetřit a škrtat. Pojďme se znovu bavit o daňovém systému,“ naznačil Chovanec cestu, kde by Babiš mohl potřebné prostředky najít. Kvůli neshodě ANO a ČSSD v otázce daní se přitom příslušná diskuse odložila ještě před podpisem koaliční smlouvy.

Platy policistů v uplynulých deseti letech
Zdroj: ČT24