Podle ministerské inspekce nefunguje elitní jednotka SOG správně

Praha - Česká jednotka speciálních operací SOG prý několikrát opustila v bojích v Afghánistánu britské vojáky, kterým byla podřízena. Selhání některých velitelů nyní vyšetřuje inspekce odstupující ministryně obrany Vlasty Parkanové. Zatím se hovoří o odvolání velitele jednotky Petra Krčmáře. Vojáci ze SOG však poukazují na to, že nejsou jasná pravidla, podle nichž mají být v bojích nasazováni, někteří dokonce chtějí ministryni vrátit svá vyznamenání. Píše to v dnešním vydání Mladá fronta Dnes. Proti výrokům ve článku se ale vojáci hlasitě ohrazují.

Mladá fronta napsala, že si Čeští vojáci v Afghánistánu vysloužili nedůvěru svých britských kolegů, když opustili vojenskou akci s odůvodněním, že je „příliš nebezpečná“, jindy se velitelé vymlouvali, že nejsou bojeschopní, protože si jejich vojáci vybírají dovolenou. Britové, kteří původně o spolupráci s českou jednotkou velmi stáli, ji měli později přenechat Dánům. Ti pak prý speciálně cvičené české vojáky používali jako strážné nebo ochranku humanitárních pracovníků. Podle odborníků tyto případy jinak vynikající kredit české armády v Afghánistánu velmi poškodily.

České televizi ale britské ministerstvo obrany potvrdilo, že si na spolupráci s Čechy stěžovat nemohou: „Britská armáda nezaznamenala žádné obvinění českých jednotek. Jsme rádi, že jsou součástí mezinárodních sil sloužících v provincii Hílmand,“ uvedla Elizabeth Humphreysová z Tiskový odboru britského ministerstva obrany.

Podle vojáků nastaly některé problémy až za dánského vedení. Nikdy prý ale nedošlo k tomu, že by v boji nechali někoho na holičkách. „Tam jsou naprosto vytržená fakta z kontextu a my jsme ochotni a schopní dokázat, že to je naprostý nesmysl,“ uvedl na adresu článku jeden z příslušníků jednotky.

Případem se zabývá inspekce ministryně obrany. Zhruba po měsíci a půl zatím doporučila reorganizaci jednotky, výraznou změnu jejích operačních postupů, výcviku i plánování operací. Za problémy podle ministersva stojí i velení. „Je to velká slabost velení této jednotky v misi v Afghanistánu, ale je to způsobeno i poměry, které panovaly tady v ČR,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

„O účinkování této jednotky se dozvídám informace, z nichž se jen těžko vzpamatovávám. Poškozuje to kredit armády,“ uvedla Parkanová. Podle ní je tento skandál důvodem k personálním změnám. Velitel jednotky Petr Krčmář, o jehož odvolání se v této souvislosti mluví, však považuje obvinění za účelová. Mají prý vést jen k rozpuštění SOG. Vojáci ze SOG chybu uznávají, ale přičítají ji hlavně tomu, že chybějí pravidla pro nasazování jednotky v Afghánistánu. Podle nich není jasné, jaké úkoly mají vlastně plnit. MfD píše, že někteří z nich se dokonce rozhodli vrátit svá vyznamenání, což v české armádě dosud nikdo neudělal.

SOG založil v roce 2001 tehdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík, ale teprve nyní se podle deníku nový velitel vojenské policie Vladimír Ložek snaží, aby speciální jednotka měla vůbec oporu v zákonech. V květnu by se mělo rozhodnout, jaké změny budou v důsledku šetření přijaty. V souvislosti se situací uvnitř SOG začalo v únoru ministerstvo obrany uvažovat o vzniku nového útvaru, který by zastřešoval české speciální síly a místo přímo pod ministryni obrany by organizačně patřil do kompetence generálního štábu. SOG je jednou ze dvou speciálních jednotek české armády, útvar je určený hlavně k ochraně lidí a policejním zásahům.

Čeští vojáci v provincii Lógar
Zdroj: ČT24