Po pracovním úrazu muž marně žádá o invalidní důchod

Praha – Ve zvláštní spor o oprávněnost dvou různých formem důchodů se vyvinul spor bývalého řidiče tramvaje Františka Hotového s Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ). Třiašedesátiletý muž si v roce 2008 přivodil zranění páteře během přehazování výhybky. Po sérii operací a lékařských posudků získal status invalidy a zažádal si o příslušný důchod, Česká správa sociálního zabezpečení však spojitost jeho invalidity s pracovním úrazem zpochybnila a místo toho mu po dovršení dostatečného věku uložila zažádat o starobní důchod. S tím se Hotový nechce smířit, dovolání se mu však nedostalo ani u ministerstva práce a sociálních věcí.

Hotový pracoval u pražského dopravního podniku jako řidič deset let. Od minulého roku je v důchodu, prozatím však marně čeká na příjem dávek. K osudovému okamžiku došlo na konečné stanici v Hostivaři, kde se Hotový snažil přehodit výhybku. „Při přestavování výhybky mně vyklouzl stavěcí klíč (…), a jak jsem do toho silou šel celým tělem, tak páteř prostě praskla,“ vzpomíná. Hotový prodělal několik operací a stal se invalidou, s problémy však byl teprve na začátku. Jako zaměstnanec podniků byl podle vlastních slov pojištěn proti úrazu a od pojišťovny měl do dovršení 65 let získat rentu.

Bývalý řidič měl po ukončení pracovní činnosti ze zdravotních důvodů na vybranou. Nadále trval na invalidním příjmu, i když půl roku po incidentu měl již nárok na starobní důchod. Pokud by na něj však přistoupil, ztratil by nárok na onu statisícovou rentu. Proto i nadále trvá na kompenzaci za svůj úraz. Úřady mají však jiný názor a opírají ho o zákon o důchodovém pojištění. „Ten hovoří jasně, že po dovršení věku stanoveného pro starobní důchod dotyčný nemá nárok na důchod invalidní,“ říká mluvčí ČSSZ Pavel Gajdoš.

Invalidou bez invalidního důchodu (zdroj: ČT24)

Pro získání invalidní renty přitom Hotový při prvním zažádání splňoval zákonné podmínky - nebyl starší 65 let a o starobní důchod nepožádal. Úřední procedura však tehdy ztroskotala na otázce, zda pan Hotový přišel k invaliditě skutečně při pracovním úrazu. S odpovědí pomohl štábu ČT lékař, který Františka Hotového léčil. Podle něho přišel pacient k neschopnosti prokazatelně při manipulaci s výhybkou, stejný posudek získal Hotový také od jiného doktora.

„V roce 2008 v listopadu u něho při přehazování výhybky došlo k poranění páteře. Dopravní podnik tento případ kvalifikoval jako pracovní úraz,“ dodala mluvčí Markéra Vysoudilová. S tímto potvrzením se proto Hotový opakovaně obrátil na ČSSZ. Úředníci však přišli se stejným argumentem: Kromě dovršení limitu pro starobní důchod si nejsou jistí, zda poškození zad pana Hotového skutečně souvisí s nešťastnou manipulací s výhybkou. „V tom posudku nebylo přímo dovozeno, že tento úraz měl přímý vliv na tu invaliditu,“ uvedla Jana Buraňová.

Hotový se proto neváhal obrátit na soud, který však jeho problémy také nevyřešil. Podle posudku ministerstva vnitra totiž invalidita Františka Hotového nevznikla úrazem, ale z obecných příčin. Při posuzování lékařských zpráv komise oznámila, že měl potíže se zády již v minulosti, a tak není možné jednoznačně rozhodnout o pracovním úrazu. Pan Hotový již dříve skutečně navštívil lékaře kvůli komplikacím se zády, šlo však o ojedinělý případ. V lékařské dokumentaci má záznam z roku 2000, kdy byl na neurologickém vyšetření. „Pan doktor mi řekl, že jsem měl v té době skříplý nerv,“ přiznává Hotový.

Z výpovědi nezávislé lékařky navíc vyplývá, že dřívější zdravotní problémy s těmi nynějšími nijak nesouvisí. „V případě, že by před několika lety byla postižena plotýnka, která byla nyní operovaná, to znamená plotýnka L4/L5, tak by potíže toho pacienta vypadaly jinak. Nestřílely by do nervu a nebyly by v té oblasti, ale byly by jinde,“ komentovala lékařské záznamy neuroložka Dagmar Jaworská.

Podle zmíněných argumentů si František Hotový přivodil zranění skutečně při přehazování výhybky. Již 15 měsíců však žije s manželkou z jediného platu. „A když jsem se ptal, jak mám žít a z čeho, tak mi na telefonický dotaz řekli: to je váš problém,“ říká. Zástupci úřadu však trvají na svém rozhodnutí. „V tomto případě je to pochybení pouze pána, protože byl několikrát upozorňován, že si má zažádat o starobní důchod,“ dodal mluvčí ČSSZ Gajdoš.

  • Česká správa sociálního zabezpečení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2326/232559.jpg
  • František Hotový autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2326/232561.jpg
  • František Hotový s manželkou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2326/232566.jpg