O odposleších pro obhajobu rozhoduje policie, potvrdil ÚS

Brno – Ústavní soud (ÚS) dnes zamítl stížnost obhájců dvou údajných pravicových extremistů. Podle jejich názoru by měla policie zpřístupnit plné záznamy odposlechů pořízených v jejich trestní věci, ÚS ale dnešním verdiktem potvrdil, že policisté při opačném postupu nechybovali. Údajní radikálové Martin Franek a Jan Pohl jsou od loňského června obviněni kvůli pořádání koncertů stylu white power music.

Ústavní soud zdůraznil hlavně nutnost ochrany soukromí lidí, které odposlechy zachytily, ačkoliv s vyšetřováním neměli nic společného. Ústavní soud dnes zopakoval to, že v některých případech lze v přípravném řízení odepřít nahlížení do vyšetřovacího spisu, a to včetně záznamů odposlechů. Kromě ochrany třetích osob může být důvodem také ochrana důkazních pramenů před „poškozením a zničením“, případně ochrana utajovaných informací. Franek a Pohl mohou podle ÚS nadále uplatňovat námitky v celém průběhu trestního řízení, zejména pak před soudem, který teoreticky nemusí některé důkazy připustit, pokud by to porušovalo základní práva obviněných.

Soudce zpravodaj Jan Musil:

„Zejména je zde nutné akcentovat nezbytnost ochrany osobních dat třetích nezúčastněných osob… ÚS považuje přezkoumání policejního postupu, které již jednou provedlo státní zastupitelství, za adekvátní a zákonné.“

Současná policejní praxe podle advokáta obou obviněných Roberta Cholenského umožňuje plný přístup k odposlechům pouze státnímu zástupci. Obhájce je tím odkázán pouze na ty části, které jako takzvané zájmové odposlechy vybere policie. Ve zbývajících částech odposlechů ale mohou být v některých případech údaje, jež by mohly zvrátit výsledek trestního řízení.

Franek se například podle obhajoby mnohokrát telefonicky domlouval s dalšími organizátory na tom, že koncerty musí proběhnout v souladu se zákonem a pořadatelé nebudou trpět žádné excesy ze strany účinkujících ani posluchačů. K těmto částem odposlechů se prý ale obhajoba nedostala, a nemohla je proto ani použít. Stížnost v tom spatřovala porušení práva na spravedlivý proces.

Franek a Pohl jsou spolu s dalšími obviněnými stíháni za podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Hrozí jim až osm let vězení. Skupina údajně uspořádala 11 koncertů různých kapel stylu white power. Na koncertech se podle policie setkávali neonacisté. Ústavní soud už odmítl několik souvisejících stížností, týkaly se vazby nebo okolností domovních prohlídek u aktérů kauzy. Franek a Pohl jsou momentálně oba na svobodě a čekají na obžalobu.