Nižší strop u doplatků na léky čeká ostré jednání. Projít by mohl díky opozici

Nižší strop u doplatků na léky čeká ostré jednání (zdroj: ČT24)

Nižší strop u doplatků na léky pro děti a seniory považuje nový ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) za svou prioritu. Potřebný zákon už je hotový, vládě ho chce proto předložit co nejdříve. Čeká ho ale zřejmě ostré jednání s ministrem financí. Andrej Babiš (ANO) nápad sice podporuje, odmítá na něj ale přidat peníze. Podle propočtů by změna stála zdravotní pojišťovny půl miliardy korun ročně.

Zákon prosazující nižší strop u doplatků na léky převzal Miloslav Ludvík po svém předchůdci Svatopluku Němečkovi (oba ČSSD). Výše ochranného limitu je nyní u dětí do 18 let a u seniorů od 65 let 2500 korun.

Návrh nově počítá s tím, že u dětí a seniorů od 65 do 69 let se strop sníží na tisíc korun za rok. Sedmdesátiletí a starší by na doplatcích neměli zaplatit dokonce víc jak pět set korun ročně. Pokud by návrh začal platit, výrazně by tak stoupl počet lidí, kteří nově na ochranný strop dosáhnou. Ze současných 76 tisíc by narostl na 958 tisíc.

Projednání návrhu na snížení ochranných limitů bude ale při jednání vlády zřejmě výbušné téma. „Hlavní střet bude jednoznačně s Andrejem Babišem. Je mi to jasné, ale pro mě není příliš jiné cesty, než to vybojovat,“ poznamenal Ludvík.

Návrh na snížení limitu pro doplatky na léky
Zdroj: ČT24

Babiš návrh podporuje. Ministr se ale podle něj musí snažit najít potřebné peníze ve svém resortu. „Pokud to začne řídit nějak transparentně, je ekonom,“ dodal.

Výhrady ale mají i koaliční lidovci. Chtějí upřesnit náklady pro pojišťovny. Bojí se také, že peníze budou chybět jinde. „Chceme k tomu více podkladů. Připadá nám, že prvotní informace, které se objevily, nejsou podloženy reálnou finanční analýzou,“ řekl poslanec Ludvík Hovorka.

TOP 09 i komunisté návrh podpoří

Ministr zdravotnictví ale ve sněmovně může počítat s podporou opozice. Návrh se líbí komunistům i TOP 09. „Skutečně cílí na dlouhodobě a závažně nemocné lidi a nedá se příliš zneužít,“ domnívá se poslankyně Markéta Adamová (TOP 09). Pokud by nižší limity sněmovnou prošly, měly by začít platit od července příštího roku.