Ne prezident, ale šéf Senátu by příště mohl jmenovat profesory

Praha - Profesory by mohl místo prezidenta jmenovat předseda Senátu, navrhuje člen horní komory a možný budoucí ministr školství Marcel Chládek z ČSSD. S informací přišla Mladá fronta DNES. Miloš Zeman se pravomoci vzdal po vlně protestů, která se zvedla, když nechtěl jmenovat profesorem Martina C. Putnu. Zatím ale není jasné, kdo hlavu státu zastoupí. Uvažovalo se o ministrovi školství, toho ale odmítli akademici i celá vláda.

Podle Chládka by prezidentovi se jmenováním profesorů mohlo „radit“ kolegium rektorů. Pokud by však Zeman trval na tom, že se své pravomoci vzdá, přešla by na předsedu Senátu. „Jako druhý nejvyšší ústavní činitel by byl důstojnější a politicky stabilnější než ministři,“ říká Chládek.

Kdo je pro a kdo proti Chládkově nápadu?

Jeho myšlence přitom fandí i nastupující rektor Českého vysokého učení technického Petr Konvalinka. „Mohlo by se to líbit i České konferenci rektorů a parlamentu,“ dodává. Konference rektorů podle MF DNES už dříve uvedla, že by si pravomoc měl udržet prezident. „Když už někdo profesury dosáhne, je pro něj prestižní, že ho jmenuje autorita, jakou je prezident. A je jedno, jak se jmenuje,“ uvedl rektor Univerzity Palackého v Olomouci Miroslav Mašláň. Šéfa Senátu by jako důstojnou náhradu bral.

David Rath a Marcel Chládek v roce 2011
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Proti se však staví rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Petr Sáha: „Když se prezidentovi nebude chtít, může pravomoc výjimečně převelet na ministry. Ale zákon by se kvůli Zemanovi měnil neměl.“

Vše by mělo být jasné v lednu, kdy se prezident sejde s ministrem školství a rektory. Spor o profesory vznikl v květnu, když Zeman odmítl jmenovat literáta Martina C. Putnu oficiálně kvůli jeho vystupování na pochodu homosexuálů Prague Pride. Putna držel v rukou tabuli s nápisem „Katolické buzny zdraví Bátoru“. Bývalý předseda konzervativního hnutí D.O.S.T. a někdejší úředník na ministerstvu školství Ladislav Bátora vyvolal před dvěma lety pozornost svým nesouhlasem s přehlídkou homosexuálů.