Mynář: Klaus byl pedant, hradní tým je zvyklý pracovat

Praha - Stávající předseda SPOZ Vratislav Mynář už se připravuje na roli hradního kancléře a v čele své strany tak pravděpodobně končí. „Ještě si o tom promluvím s prezidentem i s republikovou radou strany, ale nebývám zvyklý sedět na dvou židlích,“ uvedl. Místo sebe by pak rád viděl svého prvního místopředsedu Zdeňka Štengla. Velké personální změny na Hradě nechystá. „Klaus je známý tím, že je pečlivý, a v některých věcech přímo pedant, tak si myslím, že ten hradní tým je zvyklý velmi dobře pracovat,“ uvedl Mynář.

Až dosud bylo kancléřů českých prezidentů šest - Josef Lžičař, Karel Schwarzenberg, Luboš Dobrovský, Ivan Medek, Ivo Mathé a Jiří Weigel. Prvních pět se vystřídalo u Václava Havla. Václav Klaus si po celých 10 let vystačil s jediným - dosavadním kancléřem Jiřím Weiglem. Sedmým v řadě bude brzy 46letý Vratislav Mynář, dosavadní předseda Strany práv občanů ZEMANOVCI. 

Mynář v čele SPOZ za dva týdny končí. Tedy pravděpodobně. Definitivně se rozhodne až poté, co zjistí, jaké penzum práce nový post obnáší. „Ještě si o tom promluvím s prezidentem i s republikovou radou strany, ale nebývám zvyklý sedět na dvou židlích,“ uvedl. Místo sebe by pak rád viděl svého prvního místopředsedu Zdeňka Štengla. „Já si myslím, že se logicky nabízí člověk, který celou dobu pracoval vedle mě, za kterého mluví výsledky, byl dvakrát úspěšný v Pardubickém kraji,“ uvedl Mynář. 

Kancelář prezidenta republiky má kolem 110 zaměstnanců. Mynář dle svých slov žádný personální pogrom nechystá. „Pokud něco funguje a je tam něco zaběhlého, tak je hloupost to nějak radikálně měnit. Prezident Václav Klaus je známý tím, že je pečlivý, a v některých věcech přímo pedant, tak si myslím, že ten hradní tým je zvyklý velmi dobře pracovat,“ uvedl Mynář. Někteří lidé, kteří dělali pro Klause, navíc projevili přání odejít. 

Místo Jakla možná právě Mynář

Mynář řekl, že není dosud jasné, kdo nahradí v čele politického odboru Ladislava Jakla. „Je otázka, jestli vůbec bude nějaký ředitel, jestli vůbec bude politický odbor…poprosil bych o nějakou dobu, řekněme 14 dnů, o kterou požádám i pana prezidenta, abych se v tom úřadu zorientoval, a když pan prezident dovolí, tak mu třeba i navrhnu, že politický odbor není potřeba zachovat v té konstelaci, ve které je. Třeba si vezmu politický odbor na starost já, protože budu chtít být víc politikem než podnikatelem,“ uvedl v Interview ČT24.

Miloš Zeman krátce po svém zvolení řekl, že až se dozví jména autorů amnestie, budou muset v Kanceláři prezidenta skončit. Mynář uvedl, že se stále neví, kdo amnestii připravil. „Samozřejmě s panem Jaklem jsem se nesetkal… pokud budu mít tu příležitost pobavit se s ním, velmi rád to udělám a samozřejmě ta otázka určitě padne. Doufám za náš tým, že pokud něco děláme, že se za to nemusíme stydět, takže pokud se to dozvíme, tak se dá předpokládat, že veřejnost se to dozví.“ 

Mynář: SPOZ je ve výborné politické kondici

Písmeno Z v názvu strany by momentálně mohlo znamenat Zájem. A to jak mezi voliči, tak mezi uchazeči o členství. Do centrály Strany práv občanů chodí denně i desítky žádostí o nové členství. „Já jsem strašně rád a tvrdím, že SPOZ je momentálně v nejlepší politické i personální kondici,“ uvedl Mynář. 

S celkem 2 500 členů Zemanovci desetinásobně přeskočili vládní stranu LIDEM, parlamentní Věci veřejné a například i levicové Národní socialisty Jiřího Paroubka, který je, stejně jako Miloš Zeman, bývalý předseda ČSSD. Kromě členů přibývají Zemanovcům i potenciální voliči.V roce 2010 získali 4,33 a podle agentury STEM by letos v únoru Zemanovce volilo už více než 5 procent lidí. Podle ppm factum dokonce 7,5 procenta. Vedení strany věří, že se do sněmovny dostane. „Byl bych špatným předsedou, kdybych nevěřil, a zejména v téhle situaci. Trošku zneužiju toho, že náš čestný předseda je prezidentem, byť to není automatické, ale zavazující,“ řekl Mynář. 

Propojením s prezidentem se Zemanovci netají. Zeman sice opakuje, že chce být apolitickým prezidentem, zůstává ale jak čestným předsedou, tak členem strany, která nese jeho jméno.

Vratislav Mynář

  • budoucí vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Miloše Zemana
  • vystudoval obor ekonomika stavebnictví na Vysokém učení technickém v Brně
  • předseda SPOZ, podnikatel, je členem statutárních orgánů řady firem, člen zastupitelstva Zlínského kraje, zastupitel městyse Osvětimany
  • do roku 2005 zasedal v dozorčí radě Českomoravské železárenské
  • byl šéfem předvolební kampaně Miloše Zemana