Mnozí řidiči elektronickému mýtnému systému nerozumí

Brno - Mnozí řidiči nákladních aut mají problémy s elektronickým zařízením mýtného systému. Nerozumí mu a nastavují jej špatně, také za to dostávají nemalé pokuty, informoval mluvčí brněnského celního ředitelství Oto Ploch. Dopravcům doporučil, aby letos věnovali proškolení řidičů zvýšenou pozornost.

Počet řidičů nákladních aut, kteří se na jihomoravských dálnicích a rychlostních silnicích snaží obcházet elektronický mýtný systém, loni výrazně klesl. Podle celníků ale přetrvávají problémy s šoféry, kteří neumí zařízení vhodně používat.

Ukazuje se, že řidiči platí častěji pokuty nikoli za to, že mýtné nezaplatili, ale že jej hradí špatně, protože nevhodně zadali data do přístroje umístěného za předním sklem vozu odečítajícího peníze za průjezd pod mýtnou branou.

Poplatky se rozlišují podle počtu náprav vozidla. Mnozí řidiči zadávají, že jejich vůz má nápravy dvě místo čtyř. Za to jim hrozí na místě pokuta až 5000 korun. Ve správním řízení pak může autodopravce zaplatit až půl milionu korun.

Elektronický mýtný systém pro kamionovou dopravu byl v České republice zaveden od ledna 2007. Celníci od té doby dohlížejí na to, zda se jej řidiči nákladních aut nesnaží obcházet. V ČR je téměř neustále v terénu 45 mobilních hlídek celníků, kteří za pomoci správce systému mýtného číhají na neplatiče.

Na jižní Moravě kontrolují celníci dálnice D1 a D2 a rychlostní silnici Brno-Mikulov, která je také zpoplatněna. Loni pokutovali 3770 řidičů, kteří zaplatili 3,6 milionu korun. Z toho pokuty za 2,4 milionu korun padly právě za špatně zadaná data na palubní jednotce, která odečítá mýtné.