Místo pro falešné značky jezdí Němci na hranice pro drogy

Praha – Zatímco v devadesátých letech představovaly vietnamské tržnice na česko-německém pomezí zejména odbytiště falešného značkového zboží, dnes němečtí nakupující směřují za českou hranici především pro drogy. Nasvědčují tomu poznatky českých i německých kriminalistů z terénu. Pervitin a marihuanu, které patří mezi nejčastěji poptávané látky, přitom nekupují jen pro vlastní potřebu, ale zřejmě vytvářejí distribuční sítě. Informoval o tom ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych.

Drogová turistika podle Frydrycha vzrostla na hranicích s Německem za poslední tři roky v řádu stovek procent. „Kolegové ze SRN říkají, že ze 183 lidí, které v roce 2010 zadrželi v souvislosti s nelegálním držením drog na česko-německém pomezí na německé straně, vzrostl počet v roce 2011 na 553. Podotýkají přitom, že to bylo při stejné frekvenci a systému nasazení sil,“ uvedl šéf NPC.

Podle předběžných policejních odhadů drogová kriminalita v příhraničí stoupá i letos a jedním z ukazatelů je údajně stále větší podíl vietnamské komunity na výrobě a prodeji drog. V obchodování s metamfetaminem je to ve srovnání prvních pololetí nárůst z loňských 55 procent na letošních 89 a u marihuany z 61 na 82. Důvodem je údajně fakt, že je to pro vietnamské prodejce vzhledem k poptávce obchodní výzva.

Na německé straně vzniká distribuční síť. Zdroj? Čeští Vietnamci

Zatímco dříve policisté zaznamenávali drogové nákupy Němců na vietnamských tržištích spíše v malých dávkách, které naznačovaly, že jsou to zásilky pro omezený okruh lidí, v poslední době podle Frydrycha vše nasvědčuje tomu, že na německé straně vzniká distribuční síť. „Dříve to bývalo tak, že to byl bezprostředně uživatel, který měl pro své okolí dvou, tří kamarádů nějaké množství, a to jim stačilo na určitou dobu. Teď to vypadá, že se začínají vozit i větší množství, třeba i několik set gramů, a ta už zjevně neslouží pro osobní spotřebu nějaké úzké komunity. Tyto trendy nám potvrzují němečtí kolegové,“ řekl Frydrych.

V rámci příhraničních kontrol se německé policii podařilo loni zajistit přes devět kilogramů pervitinu, zatímco rok předtím to bylo mírně přes dvě kila. „Průměr na jednoho zadrženého byl deset gramů v roce 2010, rok poté to už bylo dvacet gramů,“ upřesnil šéf NPC. Němci podle něj jezdí v případě pervitinu na drogové nákupy zejména proto, že Česko je historicky výrobní zemí této drogy, která v Německu není příliš k dostání. „Je to také levnější alternativa kokainu pro lidi, kteří chtějí povzbuzující látky,“ dodal Frydrych.

Nejčilejší dealerství hlásí Rozvadov nebo Folmava

Nejčilejší obchody jsou podle informací policistů z terénu ve Folmavě, Moldavě, Chebu, Rozvadově, Aši, Kraslicích, Dolní Poustevně a Vejprtech. Kvůli narůstajícímu obchodování v pohraničí se letos domluvila česká a bavorská policie na spolupráci a vznikla analytická skupina, která monitoruje drogovou kriminalitu. Pracovní týmy shromažďují informace, vzájemně se upozorňují a případně navrhují policejní opatření.