Místo českých víz dostávají Ukrajinci pokoutně polská. Zprostředkovatelé jim namlouvají, že to nevadí

UDÁLOSTI: Proces vydávání pracovních víz pro Ukrajince stále ovlivňují nelegální zprostředkovatelé (zdroj: ČT24)

Navzdory dosavadním opatřením stále končí někteří  Ukrajinci, kteří chtějí pracovat v Česku, v pochybné péči nelegálních zprostředkovatelů. Po změně způsobu, jak se o víza žádá, už to nejsou skupiny, které dříve kšeftovaly s místy ve frontě před konzulátem, nýbrž agentury, které nabízejí za vysoké poplatky zajištění českých víz. Jejich vyřízení však nemohou legálně ovlivnit. Někteří zprostředkovatelé svým zákazníkům přinášejí polská víza a tvrdí, že s nimi lze pracovat i v Česku.

O česká, ale i jiná víza žádají lidé ze Lvova nově v kancelářích umístěných v hale severně od centra. Vyřizuje je externí firma, u které se uchazeči hlásí telefonicky. Již tedy není rozhodující místo ve frontě, se kterým se dříve čile obchodovalo. Přesto jsou zájemci o česká víza stále oblíbeným cílem problematických zprostředkovatelských agentur.

Nedaleko kanceláří, kde se víza vyřizují, je jiná kancelář. Sedí v ní zprostředkovatel, který nabízí místo českých polská víza, která se vydávají rychleji. Redaktor ČT Jiří Hynek se tam se skrytou kamerou vypravil v roli zástupce české firmy, která nutně potřebuje získat zaměstnance. Nabídka zněla 120 dolarů za vízum, které bude k dispozici do srpna.

Ukrajincům s polskými vízy hrozí v Česku vyhoštění

Na přímou otázku, zda mohou Ukrajinci s polskými vízy pracovat v Česku, ujistil další ze zprostředkovatelů: „Mohou, na polská víza mohou. Naše firma to dělala.“

Ze sdělení českých úřadů však vyplývá, že pokud dotyčná firma neměla problémy, nejspíše to bylo proto, že ji nikdo nekontroloval. Ve skutečnosti se totiž Ukrajinci s polskými vízy v Česku pracovat nemohou.

„Děje se to, ale možné to není. Může jim hrozit a hrozí jim vyhoštění,“ varoval generální konzul ČR ve Lvově Pavel Pešek. Také podle viceprezidentky Hospodářské komory Ireny Bartoňové Pálkové „polská víza nejsou správná cesta“.

Vízum do Česka? Zprostředkování za 400 dolarů

Některé agentury sice slibují skutečná česká víza, samotný proces vydání ale legálně nijak ovlivnit nemohou. Za své služby si ovšem říkají o vysoké sumy. „Pro Česko to bude stát zhruba 400 dolarů,“ zazněla konkrétní částka od zprostředkovatele. Oficiální poplatek je přitom asi desetkrát nižší. Kromě zajištění celého procesu nabízejí agentury také pomoc s formuláři, za jeden dotazník si pak účtují 400 hřiven (1 koruna je asi 1,20 hřivny). 

Žadatelé o práci se většinou o roli zprostředkovatelů bojí mluvit. „Jsou takoví lidé, kteří to dělají za peníze,“ připustil jeden z oslovených, více ale o agenturách nabízejících zajištění víz říct nechtěl. 

Český konzulát tvrdí, že na aktivity takzvaných zprostředkovatelů opakovaně upozorňoval ukrajinskou policii. Nezaznamenal však téměř žádnou odezvu.