Městský soud vrátil k došetření kauzu související s vytunelováním CS Fondů

Praha - Městký soud v Praze vrátil k došetření případ související s vytunelováním CS Fondů. Dva muži se měli podle obžaloby podílet na 12 let starém podvodu za víc než miliardu. Za to jim hrozí až 12 let vězení. Státní zástupce si proti vrácení případu podal stížnost. Soudy už v kauze CS Fondů pravomocně uložily čtyři nepodmíněné tresty ve výši čtyři až osm let vězení.

V srpnu 2006 bylo v případu obviněno dalších šest lidí, mezi nimi i bývalí šéfové zaniklé finanční skupiny Motoinvest Pavel Tykač a Jan Dienstl a Emil Florián a Josef Novosvětský z představenstva investiční společnosti CS Fond. Žalobce ale jejich stíhání v roce 2007 zastavil s tím, že jejich skutky nejsou trestnými činy. Nejvyšší státní zastupitelství pak sice výrok zrušilo a uložilo podřízenému zastupitelství ve věci znovu rozhodnout, žalobce z vrchního státního zastupitelství však i napodruhé dospěl ke stejnému závěru. Zbylým dvěma mužům ovšem obvinění zůstala, státní zastupitelství předalo soudu obžalobu v březnu 2008.    

Muži se měli podílet na odlivu majetku z fondů

Podle původních obvinění skupina údajně připravila půdu pro to, aby již pravomocně odsouzení čtyři muži mohli rozsáhlý podvod dokončit. Policie měla podezření, že nově obvinění podle připraveného plánu uskutečnili spolu s odsouzenou čtveřicí řadu transakcí, které vedly k odlivu veškerého majetku CS Fondů. Podílníkům fondů prý způsobili škodu nejméně 1,23 miliardy korun. Peníze měly skončit na účtech v zámoří.    

V době kuponové privatizace vznikly v rámci CS Fondů tři podílové fondy, které za kuponové knížky lidí získaly akcie lukrativních státních podniků za asi 1,5 miliardy korun. Majetek těchto tří fondů spravovala investiční společnost CS Fond, která mohla s akciemi obchodovat. Akcie této investiční společnosti koupil Motoinvest, a tak ji fakticky ovládl.