Lupénka může způsobovat i deprese. Lékaři její léčbu konzultují s dalšími odborníky

Události: Lupénku je třeba léčit komplexně, způsobuje i deprese (zdroj: ČT24)

Deprese, úzkosti či rozchod partnerů. I takové jsou dopady lupénky. Neinfekční chronická nemoc postihuje celé tělo, její nejviditelnější projevy jsou ale na kůži.

Podle lékařů je potřeba zaměřit se na celkový stav pacienta a zvlášť v závažnějších případech spolupracovat s dalšími odborníky. Nemocní totiž můžou mít problémy i se srdcem, cévami, dýcháním při spánku anebo třeba s metabolismem. Léčba lupénky proto není jenom o odstraňování projevů na kůži.

Komplikace spojené s lupénkou
Zdroj: ČT24
  • Lupénka (psoriáza) je chronické zánětlivé onemocnění celého organismu, které se viditelně projevuje na kůži. Patří mezi autoimunitní onemocnění.
  • Lupénka postihuje přibližně 2 až 3 procenta evropské populace. Na světě nemocí trpí zhruba 80 milionů lidí.
  • Kromě kůže bývají postiženy i nehty a klouby. Lidé s lupénkou mají vyšší riziko vzniku a rozvoje cukrovky, artritidy, srdečních chorob a deprese.
  • Nejedná se o nakažlivou, život ohrožující nemoc. Nejde vyléčit,  ale po správné léčbě mohou příznaky i na několik let ustoupit.
  • Lupénka se může projevit v jakémkoliv věku, nejčastěji se poprvé objeví ve věku 15 až 35 let.
  • Zdroj: www.bezlupenky.cz

„Je potřeba spolupracovat s dalšími odbornostmi, jako jsou kardiologové anebo obezitologové. Ale je potřeba konzultovat také s psychology nebo psychiatry,“ doporučuje přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a FN Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Nepříjemný a viditelný zánět kůže často způsobuje pacientům i deprese. „Pacient je apatický, není schopen třeba pracovat, vstát ráno z postele,“ potvrzuje vedoucí Oddělení klinické psychologie z FN Královské Vinohrady Alena Javůrková. 

Projevy lupénky zhoršuje stres

Celkem se s lupénkou potýká zhruba 230 tisíc lidí. Úplně ale vyléčit nejde. Jedním z hlavních spouštěčů je stres. „Pokavad je nějaká dlouhodobější stresová situace, je vidět, že se ta lupénka zhoršuje,“ souhlasí pacient s lupénkou Tomáš Váňa.

Podle lékařů je nejdůležitější začít problémy řešit a najít kombinaci přípravků, které konkrétnímu pacientovi pomohou nepříjemné projevy nemoci tlumit. Tomášovi pomáhá metoda australského biochemika Michaela Tiranta, který k léčbě lupénky používá kombinaci bylin.

V těch nejvážnějších případech lupénky bývá řešením biologická léčba. Takových pacientů je u nás okolo pětatřiceti tisíc.

Lupénka
Zdroj: ČT24/ÚZIS