Lidovci a ANO podpoří zmrazení platů politiků i pro příští rok

Praha - Lidovecký návrh na dočasné zmrazení platů politiků získal plnou podporu i ze strany poslanců hnutí ANO. Uvedl to po dnešním jednání poslaneckého klubu ANO jeho předseda Jaroslav Faltýnek. S nulovým, případně co nejnižším navýšením, počítají i komunisté, kteří se k jednání sejdou ještě zítra ráno. Naopak sociální demokraté nadále prosazují variantu navázání platů politiků na průměrnou mzdu, tedy zhruba tříprocentní zvýšení. Se svými koaličními partnery však chtějí před zítřejším hlasováním ještě mluvit.

Ani den před zítřejším hlasováním o platech politiků není vládní koalice v této otázce jednotná. Shodnout se ale stihli alespoň lidovci a poslanci hnutí ANO. „Podporujeme pozměňovací návrh, který říká, že by poslanecké platy měly být v roce 2015 na stejné výši, jako je tomu dosud,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola s tím, že se jedná o složitou věc, která potřebuje svůj čas. Během příštího roku pak chce KDU-ČSL hledat systémové řešení.

Ke stejnému postupu se přiklonili i všichni jednající poslanci hnutí ANO. „Jednomyslně jsme se shodli, že podpoříme návrh KDU-ČSL na zamražení platů poslanců, tedy nulový nárust v příštím roce,“ uvedl na tiskové konferenci po zasedání poslaneckého klubu hnutí ANO jeho předseda Jaroslav Faltýnek.

ČSSD trvá na zhruba tříprocentním navýšení

Odpoledne jednal i poslanecký klub ČSSD. Ten nadále preferuje návrh předsedy sněmovny Jana Hamáčka, který počítá s navázáním platů politiků na průměrnou mzdu. Od příštího roku by se v takovém případě zvedly zhruba o tři procenta. „Poslanci sociální demokracie podpoří zítra pozměňovací návrh Jana Hamáčka a nepodpoří žádný jiný pozměňovací návrh. Na tomto jsme se usnesli a hlasování bude závazné,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Podle sociálních demokratů Hamáčkův návrh zajistí trvalé řešení problematiky platů ústavních činitelů, tak aby o nich poslanci už nemuseli hlasovat.

Platy politiků budou před zítřejším hlasováním řešit i komunisté. Ti se přiklání k co nejnižšímu navýšení, případně nulovému. „Příjmová situace obyvatelstva není taková, abychom si jako poslanci mohli nějakým způsobem platy navyšovat,“ uvedl Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM.

Všechny poslanecké kluby se dřív přiklonily k 14procentnímu růstu. Proti tomu se ale postavilo vedení sociální demokracie, stejně jako prezident, který hrozil vetem. Platy ústavních činitelů jsou už několik let zmrazené na stejné výši. Toto opatření ale koncem roku skončí, a pokud se poslanci nedohodnou na změně, tak by platy od ledna skokově vzrostly o 26 procent. Vedle poslanců a senátorů by se to týkalo i členů vlády nebo prezidenta.

  • Základní plat poslance a senátora bez jakékoli funkce je nyní 55 900 korun. Místopředsedové výborů mají plat 78 700 korun, ministři vlády a místopředsedové Senátu a sněmovny pobírají základní plat 106 600 korun. V případě premiéra a šéfů obou komor přesahuje odměna 150 tisíc a u prezidenta 180 tisíc korun. Všichni ústavní činitelé pak ale mají nárok ještě na další náhrady, v případě poslanců zvyšují jejich příjmy nejméně o polovinu.