Lidé přišli říci „poslední sbohem“

Praha – Pražský hrad zaplnily tisíce občanů a návštěvníků hlavního města, aby mohly naposledy vzdát hold disidentovi, dramatikovi a bývalému prezidentovi Václavu Havlovi. Zádušní mše za účasti českých a světových politiků začala minutou ticha v pravé poledne. Na minutu utichli lidé i v řadě měst po celé republice, někde se zastavila i doprava. Do ticha zněly jen zvony a houkaly sirény. Ve dvě hodiny obřad zakončila státní hymna. Havlova rakev zahalená českou státní vlajkou poté zamířila do strašnického krematoria, kde proběhlo poslední rozloučení v kruhu rodiny a přátel.

Lidé do Prahy přijeli posílenými spoji či po vlastní ose i z dalších měst, objevila se spousta zahraničních turistů. Mezi přítomnými se smuteční trikolorou na klopě byli i Josef Janíček a Eva Turnová ze skupiny The Plastic People of the Universe, které byl Havel nehrajícím členem a spolupracovníkem. Na hradní nádvoří dorazil ze Spojených států i hudebník Ivan Král, trikoloru si připnuly i japonské turistky.

S Havlem se přišlo rozloučit i mnoho rodin s dětmi. Například manželé Sýkorovi s dvěma malými chlapci přijeli z Mladoboleslavska. „Kluci z toho ještě nemají rozum, ale jednou nám možná budou vděčni, že jsme je na takovou událost vzali s sebou. Stejně jako můj otec byl rád, že ho jako malého vzal dědeček na pohřeb Jana Palacha,“ uvedl Petr Sýkora.

Stovky lidí se sešly i na Václavském náměstí v Praze, kde se na minutu zastavila veškerá doprava. U sochy se lidé scházeli už před polednem a opět přinášeli květiny a zapalovali svíčky. Po doznění sirén ještě chvíli strnule stáli a mlčeli, pak začal celý dav tleskat. Několik lidí se shromáždilo také u památníku 17. listopadu. Když se rozezněly sirény a zvony z blízkých kostelů, zastavila se i většina lidí na ulici, na zastávkách v centru zůstaly stát tramvaje. Také na Karlově mostě se v poledne stovky lidí zastavily. Ke zvuku zvonů a sirén přidal houkání lodní sirény i kapitán projíždějící lodi Danubio. V poledne se na pět minut zastavil staroměstský orloj. Apoštolové stáli v otevřených okénkách. Lidé zapalují svíčky i u hrobky, kde bude Havel pohřben.

Lidé uctili Havlovu památku i v dalších městech po celém Česku. V Brně u mariánského morového sloupu hoří stovky svící, leží květiny a Havlovy fotografie. Pietu držely na náměstí stovky lidí. Na minutu lidé zcela utichli a bylo slyšet jen zvony okolních chrámů. Na chvíli se zastavily i trhy na náměstí Svobody. Pietu drželi i někteří lidé na nákupech v centru Vaňkovka. Nepřipojil se k ní ale dopravní podnik. Po dobu chvíle ticha ztichlým prostranstvím projely dvě tramvaje.

Někteří se v tiché pietě neubránili slzám

V Olomouci se naopak v poledne zastavil na minutu provoz autobusů a tramvají MHD. V centru města několik stovek lidí sledovalo přímý přenos z pohřbu na velkoplošné obrazovce. Radnice ji nainstalovaly například i na náměstí v Klatovech nebo v Pardubicích. V Ostravě lidé vycházeli z kanceláří a mířili k pietnímu místu uprostřed centrálního Masarykova náměstí. Zapalovali svíčky, drželi minutu ticha a po ní někteří z nich začali cinkat klíči.

V Mostě vzpomínali studenti a divadelníci na prezidentovu osobnost přímo na schodech k městskému divadlu, kde četli úryvky z Havlových děl. Asi dvě stovky lidí se sešly na Velkém náměstí v Hradci Králové. Z Bílé věže se mimořádně rozezněl zvon Augustin z roku 1509, který je třetím největším tuzemským zvonem. K minutě ticha se připojili dokonce i někteří provozovatelé skiareálů v regionu, například středisko v Říčkách v Orlických horách. Lanovka se rozjela o minutu později i na Pustevnách v Beskydech.

Zvony plzeňské katedrály dnes zněly déle než obvykle

K tradičnímu místu setkávání, k boku katedrály svatého Bartoloměje na centrálním náměstí, se vypravili obyvatelé Plzně. Přes tři sta lidí drželo pět minut ticha, muži smekli a řada z přítomných plakala. Zvony plzeňské katedrály dnes zněly déle než obvykle. Na minutu se v Plzni zastavila MHD, v nákupních centrech, kavárnách a poštách se minutu neobsluhovalo a ztichl rozhlas i reklamní hlášení. Několik minut se na Václava Havla vzpomínalo i na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. Nejvíce lidí stálo před magistrátem, kde vzniklo v pondělí pietní místo, které zdobí hořící svíčky postavené do tvaru srdce.  

Rodina a přátelé se s Václavem Havlem odpoledne naposledy rozloučili ve velké obřadní síni strašnického krematoria. Obřadu přihlíželo více než 100 lidí, kterým bylo umožněno vstoupit do předsálí. Havel bude pohřben do rodinné hrobky na Vinohradském hřbitově, kde bude uložena urna s popelem.

Večer se v pražském paláci Lucerna uskuteční multižánrové setkání nazvané Pocta Václavu Havlovi. Ve Velkém sále zahrají kapely, dále vystoupí divadelníci, uskuteční se i happeningy či výstavy.