Liberecké silnice jsou bezpečnější díky plastovým poklopům

Liberec - Zloději kanálových mříží a poklopů z litiny mají v Libereckém kraji méně příležitostí ke krádežím. Na silnicích, odkud mříže a poklopy v minulosti mizely, se v poslední době objevují stále častěji gumoplastové výrobky. Sběrače kovů nezajímají, a snižuje se nebezpečí, že motoristé najedou do otvorů, které zůstanou na silnicích. Ve srovnání s minulými roky ubylo letos odcizených mříží a poklopů i v Liberci, řekl mluvčí technických služeb Michal Buzek.

Za kilogram litiny platí sběrny zhruba čtyři koruny, za mříže a kanály z umělé hmoty nedostanou zloději nic. Díky výrobkům z umělé hmoty projíždějí řidiči bez obav už několik měsíců třeba tunelem mezi Libercem a Stráží nad Nisou. „Dříve se tam dvě litinové mříže ztrácely několikrát za rok. Technické služby je dlouho vyměňovaly za litinové, po posledních dvou krádežích ale daly na otvory gumoplast a je po problémech,“ uvedla Martina Charyparová ze Stráže nad Nisou.

„Výrobců není ale bohužel tolik, abychom od nich získali všechny rozměry gumoplastových mříží a poklopů. Proto musíme asi na třetinu kanálových vpustí dávat po krádežích znovu litinu,“ dodal Buzek.

Liberecké technické služby se snaží, aby projektanti plánovali nové komunikace tak, aby se na ně mohly umisťovat pouze mříže a poklopy z umělé hmoty. „Bohužel ne všude máme projekty pod kontrolou, a tak i na nové městské silnice musíme občas dávat litinové výrobky. Někdy nelze gumoplastové mříže a poklopy instalovat z technických důvodů. Pokud zloději ukradnou nejlehčí mříž, dostanou za ni ve sběrně jen několik set korun. Její výměna nás však přijde asi na 3000 korun,“ prohlásil Buzek.

Gumoplastové výrobky stojí méně peněz než litinové, lépe tlumí nárazy a jsou mrazuvzdorné. Ukrývá se v nich ocelová výztuha. Umělohmotné mříže a poklopy nahrazují ukradenou litinu stále častěji také na krajských silnicích. „Litinové výrobky jsme na kanálové vpusti přivařovali, ale zloději je odsekávali. Gumoplastové mříže a poklopy jsou pro ně bezcenné, několik jich však ze vzteku zničili,“ upozornil ředitel krajské správy silnic Petr Erban.

Velké potíže se zloději mříží a poklopů trápily v minulých letech i Mimoň na Českolipsku. „Klasické litinové výrobky už na kanálové vpusti téměř dva roky nedáváme,“ uvedl vedoucí provozu Technických služeb Mimoň Marek Šrám.

Gumoplastové výrobky se umisťují na kanálové vpusti i v České Lípě. „Tam kde jezdí těžké automobily, však musejí zůstat pevnější litinové mříže a poklopy,“ konstatovala mluvčí radnice Kateřina Amrichová. V Jablonci nad Nisou nahrazují odcizenou litinu nad kanály znovu litinou. „O gumoplastových výrobcích uvažujeme. Počkáme však, jaké zkušenosti s nimi získají v jiných městech,“ dodala Lucie Holubová z technických služeb.