Klaus podepsal novely o zdravotnictví a silničním provozu

Praha - Prezident Václav Klaus dnes podepsal první fázi reformy českého zdravotnictví. Novela celkem šesti zákonů, kterou počátkem měsíce sněmovna schválila přes veto Senátu, nově zavádí připlácenou nadstandardní zdravotní péči. Zvyšuje také poplatek za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun za den. Změna začne platit od ledna 2012. Klaus také podepsal zákon, který mimo jiné zavádí odpovědnost majitele za vozidlo a zvyšuje věk potřebný pro řízení silných motocyklů na 24 let.

Pacienti nově budou ze svého hradit léky do 50 korun a podpůrné léky, například na vysoký tlak. Naopak lidé nebudou platit 30 korun za položku na receptu, ale stejná částka se bude platit za celý recept. Novela také umožňuje fúzi pojišťoven.

Opozice poté, co sněmovna normu 6. září přijala, avizovala, že novelu napadne u Ústavního soudu, a to kvůli nadstandardu i poplatkům. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) ale předloha není v rozporu s Listinou základních práv a svobod, neboť rozdělením péče se její standard nesnižuje.

Klausem dnes podepsaná novela, kterou kromě levicové části politického spektra kritizovala i Česká lékařská komora a odbory, fakticky ruší zákaz připlácení za lepší péči. Zaveden bude standard, na který budou mít pacienti nárok ze zdravotního pojištění. Za nadstandard by si pak připláceli.

Podle kritiků ale novela nestanoví, kdo a na základě jakých kritérií bude standardy určovat. Odborníci mají nejprve určit výkony, ke kterým je ekonomicky náročnější varianta. Tento seznam se stane prvním podkladem pro definování úhradových standardů.

Další změna předpokládá zavedení aukcí na léky. Zmocnění k jejich provádění má lékový úřad, který bude vytvářet seznamy léků pro předepisování. Pro lékaře i pacienty by nebyly léky mimo seznam výhodné, úhrada z pojištění by byla nižší a stoupl by doplatek pacienta.

Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny musí vrátit třetinu zůstatků na svých účtech zpět do systému pojištění. To podle ministerstva zdravotnictví pokryje zvýšené náklady v důsledku růstu daně z přidané hodnoty. Celkem má jít asi o 5,4 miliardy korun.

Na osobu blízkou se už nikdo nevymluví

Výmluvám na osobu blízkou odzvonilo. Prezident totiž podepsal novelu silničního zákona, který mimo jiné zavádí odpovědnost majitele za vozidlo, a ruší tedy možnost odvolat se na osobu blízkou. Novelu přijala počátkem měsíce Poslanecká sněmovna přes veto Senátu, který namítal, že úprava by mohla být protiústavní. Novela věk pro řízení silných motorek zvyšuje až na výjimky na 24 let. Brání také tomu, aby občané v Evropské unii měli více řidičských průkazů. Provozovatel automobilu bude muset zajistit, aby řidič, který automobil používá, dodržoval předpisy. Pokud tak neučiní, spáchá správní delikt, za který by mohl dostat až desetitisícovou pokutu. Její výše má být závislá na druhu přestupku, který řidič vozem spáchal. Sankce pro provozovatele bude bez trestných bodů.

HI-RES
Zdroj: ČT24

Provozovatel za přestupek nebude zodpovědný v případě, že prokáže, že mu byl automobil před spácháním přestupku odcizen nebo jej převádí na někoho jiného. Z nového pravidla řízení silných motocyklů od 24 let novela vyjímá motoristy, kteří už mají dvouletou zkušenost s řízením slabších strojů. Tito řidiči by mohli řídit silný stroj od 20 let. Změna by se měla týkat motocyklů s výkonem nad 35 kilowattů. U motocyklů do 35 kilowattů se věková hranice pro získání oprávnění posune ze 17 na 18 let.

České úřady budou také podle novely od příštího roku kontrolovat, jestli žadatel o řidičský průkaz už nějaký nemá nebo zda mu řidičské oprávnění neodejmuly úřady jiného členského státu EU. Úprava má zamezit takzvané „řidičákové turistice“.