Klaus dnes přivítá na Hradě Paroubka a Janotu

Praha - Prezident Václav Klaus v reakci na zablokování listopadového termínu voleb pozval na Hrad předsedy nejsilnějších stran. S Jiřím Paroubkem se sejde během dnešního dopoledne, později pak přijme také ministra financí Eduarda Janotu. S předsedou Mirkem Topolánkem bude jednat zítra. Hledat se bude cesta ven ze svízelné situace. Předčasné volby do sněmovny totiž nebudou v listopadu, ale pravděpodobně se odehrají až v řádném termínu, tedy na jaře příštího roku. Poslanci o návrhu na rozpuštění sněmovny vůbec nehlasovali, neboť si neschválili ani program schůze.

Sněmovna v úterý nenašla dostatek hlasů pro své rozpuštění především proto, že ČSSD neočekávaně změnila svůj postoj a přestala o předčasné volby usilovat. Paroubek názorový obrat ČSSD vysvětlil rizikem napadení trvalé ústavní změny u Ústavního soudu a nutností připravit státní rozpočet na příští rok. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 krok sociálních demokratů ostře kritizovaly jako sobecké porušení dohod. Podle Klause je chaotická politická situace v ČR především důsledkem rozhodnutí Ústavního soudu.

Najít shodu nebude jednoduché

Klaus bude jednat s Paroubkem a Janotou (zdroj: ČT24)

Předseda ODS Mirek Topolánek vzápětí ohlásil, že ruší svůj poslanecký mandát. Svůj odchod ze sněmovny vysvětlil tím, že chce připravovat stranu na volby. Nyní se prý bude věnovat volební kampani v expertních týmech. „Ze sněmovny už nic smysluplného nevzejde,“ zmínil Topolánek. Předsedové parlamentních politických stran však nevylučují, že se předčasné volby ještě můžou uskutečnit. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa by k nim mohlo dojít v březnu.

Rozbouřená politická scéna ukazuje, že najít jakoukoli shodu v dalším postupu nebude jednoduché. Politické špičky se teď shodují akorát na tom, že je třeba se soustředit na rychlé schválení rozpočtu. V tom, jakou cestou toho chtějí dosáhnout, se ale liší. „My chceme o těch věcech jednat, pokud jde o příjmovou stranu, tak si umím představit dost věcí, že se dá dohodnout. Určitě ale nebudeme souhlasit s navýšením DPH v té snížené sazbě,“ vyjádřil se Paroubek.   

Pro levici je nepřijatelné mimo jiné i snížení platů státním úředníkům, zmrazení důchodů nebo zvýšení spotřební daně na benzín a naftu. To vše je součástí takzvaného Janotova balíčku, který by měl omezit schodek z 230 na 170 miliard korun. Podporují ho jen TOP 09, Zelení a s výhradami i ODS. Ještě větší výhrady mají lidovci, zásadně proti jsou sociální demokraté a komunisté.

Osud Fischerovy vlády je zatím nejasný

Strany zastaví kampaň, do níž vložily desítky milionů korun. Nejistý je další osud vlády, jejíž mandát měl být časově omezený. Původně měla skončit po říjnových volbách. Současná sněmovna nyní zřejmě bude muset jednat o rozpočtu a zabývat se opatřeními proti ekonomické krizi.

Fischerova vláda chce pokračovat jen za podmínky, že strany se dohodnou na úsporách a plánovaný deficit nepřekročí 170 miliard korun. Fischer nevylučuje, že jeho kabinet pak znovu požádá ve sněmovně o důvěru.