Kampaň v lékárnách varuje před "bezpečnými" léky. Škodit může i paracetamol

Lékárníci varují před kombinováním léků obsahujících látku paracetamol. Jejich nadužíváním a předávkováním si člověk může způsobit závažnou otravu. Látka, která pomáhá při bolesti a na zvýšenou teplotu, je obsažená ve více než pěti stech přípravcích na tuzemském trhu, na recept i volně prodejných.

Varovný příklad dávají zdravotní potíže Lukáše Musila; loni v červnu přecházel virózu, užívaná kombinace léků mu ale stále nepomáhala. Samoléčba skončila předávkováním, při kterém Musil začal zvracet krev. Po hospitalizaci v jihlavské nemocnici skončil v bezvědomí, a probral se až po dvaceti dnech s transplantovanými játry.

„Příbalové letáky se nečtou,“ říká po předávkování paracetamolem, které ho na rok vyřadilo z plnohodnotného života. „Léky se prostě užívají a člověk si leták přečte, až když se něco stane – ale to už je pozdě,“ dodává s tím, že on i jeho rodina užívání všech léků – včetně těch bez předpisu – konzultuje s odborníky.

Právě lékárníci nyní chtějí povědomí tuzemských pacientů o hrozbě předávkování paracetamolem zvrátit; devět set lékáren po celé republice ve spolupráci s pražským IKEM spustilo osvětovou kampaň „Používejte paracetamol s rozumem“. Paracetamol je totiž obsažen v řadě přípravků různých názvů, což pacienti nemusejí vědět. Nevědomky se tak předávkují, postihne je nevolnost, zvracení, hrozí i zmíněné selhání jater.

Na užívání medikamentů se Češi lékárníků příliš neptají

Lukáši Musilovi dává za pravdu společné šetření Státního ústavu pro kontrolu léčiv a agentury STEM/MARK. Podle něj informace o lécích čerpá z příbalového letáku jen čtvrtina Čechů, nejčastěji se spoléhají na radu ošetřujícího lékaře (37 procent). O informace na internetu se potom lidé opírají častěji než o lékárníka (13 ku 11 procentům).

„Toto procento je pro nás určitě překvapující, protože při každém výdeji sdělujeme všechny potřebné informace k užívání a, pokud je potřeba, i k uchovávání daného přípravku,“ podotkla lékárnice z pražské Thomayerovy nemocnice Lenka Burgetová.

Pacienti by se měli zamýšlet nad tím, jaké léky užívají, aby si, byť v dobré víře a ve snaze pomoci si od virózy, náhodou neublížili.
Jiří Froněk
přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM

Maximální dávka: Čtyři gramy denně

„Paracetamol je relativně bezpečný lék, nemohou ho však užívat všichni stejně a za každé situace,“ upozornil prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Lidé by rozhodně neměli užívat víc než dvě klasické tablety najednou. U dospělého se doporučuje maximálně jeden gram paracetamolu po čtyřech hodinách, za den maximálně čtyři gramy. U dětí se jednotlivá dávka určuje podle toho, kolik kilogramů váží, denní maximum na jeden kilogram dětské váhy je 60 miligramů.

Paracetamol
Zdroj: ČT24

Specifická situace nastává u lidí s onemocněním jater nebo ledvin, v těchto případech doporučuje Chudoba dávku ještě snížit. Lidé by si měli dát pozor taky na kombinaci paracetamolu s alkoholem. „Alkohol je látka, která má také negativní působení na játra, je vlastně toxická. A v kombinaci s paracetamolem to násobí jeho efekt,“ dodává člen představenstva České lékárnické komory Michal Hojný.

Nebezpečný může být ibuprofen i obyčejné kapky do nosu

Vážné zdravotní komplikace může způsobit i nadužívání a kombinování dalších běžných léků; nejprodávanějšími přípravky proti bolesti jsou léky obsahující ibuprofen. Pokud pacient ale nedodržuje předepsané dávkování, může si poškodit zažívání, protože ibuprofen dráždí žaludek a můžou způsobovat vředy až krvácení do žaludku a dvanáctníku.

Problém může vzniknout i při užívání kapek do nosu. Když se užívají déle než deset dní, mohou poškodit sliznici. „Jsou primárně určené k tomu, aby snížily otok nosní sliznice. Pakliže je pacient užívá déle, tak si ta nosní sliznice zvykne a pak dochází k otoku sliznice a suchosti sliznice,“ upozorňuje vedoucí Lékárny Budějovická Zuzana Kramková.

Problémy si můžou lidé přivodit i nevhodným kombinováním léků, a to jak s potravinami, tak mezi sebou. K opatrnosti vyzývají lékárníci i při kombinování paracetamolu a ibuprofenu. V tomhle případě hrozí poškození jater, ledvin i žaludku. Za hraniční považují odborníci užívání pěti léků najednou, kdy výskyt nežádoucích účinků i interakcí prudce roste.

„To že si pacienti sami ordinují léky je běžná věc, kterou pacientům nezakazujeme,“ uzavírá praktická lékařka Ethel Ludvíková. „Důležité je aby věděli, co dělají. Že je to chemická látka, která má své účinky, včetně těch nežádoucích.“

UDÁLOSTI: Paracetamol – dobrý sluha, zlý pán (zdroj: ČT24)