Kalousek připouští změny zákona o vyrovnání s církvemi

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) připouští další jednání ohledně konečné podoby vládního návrhu zákona o narovnání státu a církví v případě, že neprojde hlasováním v poslanecké sněmovně. Pro případné změny by ale bylo nutné získat i souhlas církví. Kalousek to řekl v dnešních Otázkách Václava Moravce.

„Pokud by se ukázalo, že je zákon neschvalitelný, tak je samozřejmě řešením vyjednávat o některých možných změnách,“ řekl Kalousek, zdůraznil však, že případného vyjednávání by se musely zapojit i zástupci jednotlivých církví. „Změnit tu dohodu tak, aby vám pak druhá strana té dohody, to jest církve, řekla: 'My na to nejdeme', to by nemělo smysl,“ vysvětlil.

Ministr financí však odmítá odložit další schvalování současného návrhu po jeho projednání v prvním čtení, jak to požaduje místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Kalousek zdůraznil, že vládní návrh zákona preferuje v nezměněné podobě. „Je to koaliční zákon, vládou prošel jednomyslně. Jsem si jist, že do druhého čtení v poslanecké sněmovně projde,“ dodal.

S vládním návrhem zákona o narovnání státu a církví nesouhlasí kromě opozice i část poslanců ODS v čele s bývalým ministrem financí Vlastimilem Tlustým. Společně kritizují výši částky, kterou chce vláda církvím vyplatit. Ty by měly jako náhradu za majetek zabavený v době komunismu obdržet 83 miliard korun. Dalším sporným bodem je i to, že tato částka by měla být splácena po dobu 60 let a celkem by se tak i s úroky vyšplhala na 270 miliard korun.

„Zákon je postaven na dohodě nejen mezi státem a církvemi, kterou se podařilo po 17 letech udělat, ale i na poměrně historické dohodě 17 církví a náboženských společností,“ zdůraznil Kalousek. Sobotka proto navrhuje vznik komise, jejímiž členy by byli zástupci všech stran i církví. Tato komise by vypracovala návrh v nové podobě.