Jeden svět na školách: Studenti proberou s politiky bující korupci

Praha – V Akademii věd ČR dnes proběhne debata studentů s představiteli hlavních politických stran na téma korupce. Debata navazuje na úspěšná setkání studentů s politiky Naše minulost a Naše Praha a na další aktivity na téma korupce pořádané pro středoškolské studenty během festivalu Jeden svět 2011. Zlom způsobily studentské volby konané v roce 2010, z nichž jasně vyplynulo, že mladí lidé mají vlastní názory, o kterých chtějí diskutovat. Debat se zúčastňují nejčastěji studenti gymnázií. Klasické populistické odpovědi politiků na dobře připravené studenty neplatí. Zároveň se ale ukazuje, že 83 procent středoškoláků nevěří, že mohou něco ovlivnit.

Dnešní debata souvisí se studentskými volbami roku 2010. „Studenty jsme tenkrát poprvé požádali o vyjádření k tomu, co se jich bezprostředně dotýká – to znamená, jakou politickou reprezentaci by vybrali, pokud by mohli volit,“ vzpomíná Karel Strachota, ředitel programu Jeden svět na školách. To vyvolalo velký rozruch. Ukázalo se ale, že studenti mají určité názory, o nichž by se měla vést debata. 

Následovalo několik dotazníkových šetření, v nichž jasně zvítězila korupce. „Mezi několika tisíci respondenty se ukázalo, že mladí vnímají téma korupce jako jedno z nejzávažnějších v České republice,“ uvedl Strachota.

Politici by měli přesvědčit budoucí voliče 

Organizátoři Jednoho světa na školách proto připravili sérii debat, k nimž přizvali politiky. „Je to i připomenutí pro politiky, že tu jsou mladí lidé, kteří se brzy stanou jejich voliči,“ konstatoval ředitel programu. Studenti tak mají jedinečnou šanci debatovat o problémech, které je zajímají.

Studenti
Zdroj: ČT24

Karel Strachota, ředitel programu Jeden svět na školách: 

„Studenti se nedají odbýt lacinými populistickými odpověďmi. Pro politiky je to příležitost uvědomit si, že jsou tu budoucí voliči, kteří se umějí ptát a chtějí slyšet jasné odpovědi.“

Třeba Pavlína Juračková, studentka gymnázia v Boskovicích, se díky Jednomu světu dostala i na mezinárodní filmovou školu. „Probíhaly tam diskuse na téma Barma či jiné konflikty ve světě, které dennodenně probíhají,“ řekla Juračková. Na diskusi na téma korupce se chystá poprvé dnes v rámci Fóra 2000. „Diskuse se studenty mě naplňují, chtěla bych v tom pokračovat,“ dodala studentka.

Korupce byla podle ní ve světě vždy, důležitá je ale její míra. „Pokud je v ČR taková míra korupce jako nyní, má to dopad na lidi, což vede ke skepsi,“ poznamenala studentka. O možnosti inspirace u jiných států, jako je Švýcarsko nebo Švédsko, chce vést debatu s politiky. 

Pavlína Juračková, studentka gymnázia v Boskovicích:

„Studenti měli vždy co říct. Studentský potenciál je silný. Kdybych nezačala dělat Jeden svět na školách, moji studenti by nemuseli mít povědomí o tom, co se děje.“

Podobných diskusí se nejčastěji zúčastňují studenti gymnázií. „Snažíme se mezi středoškolskými studenty vybírat ty aktivnější, v občanském slova smyslu jde o elitu mezi mladými lidmi,“ prohlásil Strachota. Takoví studenti přicházejí na debaty dobře připraveni – politici jsou pak často zaskočeni konkrétními otázkami.

Mladí lidé se bojí, že nic nezmění

Politici se překvapivě debat zúčastňují rádi. „Když jsme dělali diskusi v souvislosti s volbami pražského primátora, všechny strany poslaly své kandidáty,“ podotkl ředitel programu Jeden svět. „Podle dotazníkového šetření se ale ukázalo, že naprostá většina studentů nevěří, že by jako občané mohli řešení společenských problémů ovlivnit,“ dodal Strachota.

Rozhovor s Karlem Strachotou a Pavlínou Juračkovou (zdroj: ČT24)