Jak se žije klientům H-Systemu? Za domy zaplatili, ale stále nejsou jejich

Praha – Osud šesti desítek rodin, které bydlí v Horoměřicích u Prahy v domech zkrachovalého H-Systemu, soud zatím nerozřešil. K soudu tito lidé chodí již 13 let a ani po pondělním jednání nevědí, jestli se budou muset vystěhovat ze svých bytů, ačkoliv za ně už zaplatili. Pražský městský soud totiž jednání kvůli úřední chybě odročil na konec srpna. Případ už se přitom táhne 21 let – týká se zhruba dvou stovek lidí ze stavebního družstva Svatopluk, kteří bydlí v Horoměřicích a Velkých Přílepech.

„Rozhodně popírám, že podnikání společnosti H-System je podvodné a že firma definitivně krachuje. Klienti o svoje peníze nepřijdou.“ To jsou slova šéfa H-Systemu Petra Smetky z roku 1997. Jejich autor mezitím dostal dvanáctiletý trest. Ti, kteří mu věřili, dodnes neví, jestli v domech, které několikrát zaplatili, zůstanou.

Jak se žije klientům H-Systemu v Horoměřicích? 

Posledních 13 let se častěji než na zahrádkách scházejí u soudů a stále doufají, že jejich strach z vystěhování brzy skončí. Bohužel ani v pondělí se nedočkali, jejich nejistota se protáhne nejméně o další 3 měsíce. „První instance nějak rozhodne, jedna nebo druhá strana se odvolá, Vrchní soud to vždycky vrátí zpátky, a takhle to pokračuje od toho roku 2001 do dneška,“ stěžuje si jeden z poškozených. 

A pokud soud nakonec nařídí vystěhování, mají horoměřičtí jasný plán. Domy hodlají uvést do stavu, v jakém je přebírali. „Co jsem si postavil, to si budu bránit nebo to zlikviduju,“ řekl klient H-Systemu v rozhovoru pro ČT.

Domy lidé přebírali před 15 lety. „V podstatě tady nebylo skoro nic. Tady nebyly silnice, tady bylo jenom bahno,“ vzpomíná poškozený klient. Dostavba podle obyvatel běžela se souhlasem původního konkurzního správce H-Systemu Karla Kudláčka. Jenže nový konkurzní správce má jiný názor – chce domy prodat a peníze použít na dluhy H-Systému. Jak to dopadne, se lidé dozvědí nejdříve za tři měsíce.

Mezi poškozené patří i manželé Štadlerovi. Oběma je přes 70 let a investicí do bydlení si chtěli zajistit klidné stáři. Místo toho se teď obávají, že za svůj byt budou platit ještě potřetí. Poprvé zaplatili milion korun za domek a pozemek v roce 1993 H-Systemu. Když ale firma za čtyři roky zkrachovala, tak měl dům vybudované jen základy. Správce konkurzní podstaty však povolil dostavbu, manželé tak investovali další dva miliony např. do zahrady, oplocení nebo zateplení domu. Stavba však stále není jejich a hrozí, že bude prodána v dražbě – Marie Stadlerová šla proto do důchodu až v 71 letech a její manžel pracuje dodnes.

Dva konkurzní správci a pokaždé jiné rozhodnutí

V kauze už jednou rozhodl Městský soud v Praze, když loni v lednu bytovému družstvu Svatopluk nařídil vyklizení bytů. Ty měly být předány advokátovi Josefu Monsportovi, který je jedním z konkurzních správců zastupujících zájmy podvedených klientů H-Systemu. Vrchní soud v Praze ale později verdikt zrušil a nařídil případ znovu projednat. 

Po krachu H-Systemu se Stavební bytové družstvo Svatopluk rozhodlo pro další dostavbu a učinilo dohodu s konkurzním správcem. Podle ní lidé mohli domy dostavět a vyplatit se částkou, kterou do projektu investoval H-System. Tehdejší správce konkurzní podstaty byl ale odvolán a jeho nástupkyně tuto dohodu neuznala. Vyslala dalšího odhadce, který domy ocenil mnohem vyšší částkou. Tyto domy chce správkyně konkurzní podstaty prodat za tržní cenu bez ohledu na to, že do nich místní lidé investovali desítky milionů korun.  

Kauza H-System: 21 let nejistoty (zdroj: ČT24)

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka byl za vytunelování společnosti pravomocně odsouzen na 12 let vězení. Jeho tři souzené kolegy osvobodila amnestie exprezidenta Václava Klause.