Inspekce už Šlachtu z úniku informací nevyšetřuje

Praha – Policejní inspekce ukončila vyšetřování úniku informací v kauze daňových podvodů při nelegálním obchodování se šrotem. Čin se stal, pachatel ale nebyl zjištěn. V Otázkách Václava Moravce to dnes řekl šéf inspekce Dušan Brunclík. Anonym z úniku informací obviňoval šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu. Podle Šlachty jej kauza měla zdiskreditovat, a zvažuje proto právní kroky.

Na pražské Vrchní státní zastupitelství (VSZ) přišlo začátkem června anonymní oznámení, že Šlachta varoval podřízeného před tím, že mu hrozí zatčení. Prý tak pomohl bývalému detektivovi ÚOOZ Marianu Hanákovi, který byl zapleten do nelegálního obchodování se šrotem na Zlínsku. Hanák pak těsně před zatčením uprchl.

„Prověřování v současné době policejní orgán inspekce policie ukončil a ukončil ho s tím, že ke skutku došlo. Nepodařilo se zjistit pachatele,“ uvedl Brunclík v Otázkách Václava Moravce.

Podle někdejšího Hanákova advokáta Josefa Kapušňáka pocházela informace od člověka dobře obeznámeného s prostředím policie. „Tato informace pocházela od informátora, který spolupracuje a spolupracoval do dnešního dne s útvarem, který šetří danou věc pana Hanáka,“ řekl v rozhovoru pro ČT24. Jde prý o člověka, který celou věc kolem vývozu kovů vymyslel, zajišťoval fakturaci obchodů a pak se cítil ohrožen.

Podezření z vynášení informací? Blbost, říká Šlachta

„Já to hodnotím jako naprostou blbost,“ reagoval Šlachta na udání s tím, že jde o útok na jeho osobu. Nepřímo naznačil, že by mohla kauza souviset se dvěma případy, na nichž ÚOOZ pracuje, a sice rozplétání činnosti brněnského policejního gangu a únik informací kolem armádních pandurů. Šlachta také zvažuje právní kroky: „To, že jsem byl celý den spojovaný a podezřelý z takové blbosti (vynášení informací), to mě nenechává klidným.“

Policisté v dubnu obvinili čtyři muže včetně bývalého Šlachtova podřízeného Hanáka z daňových úniků za více než 26 milionů korun. Gang, v němž měl Hanák podle policie významnou roli, vydělával na fiktivních vývozech železa a dalších kovů na Slovensko a do Polska, kde se z obchodů neplatí daň z přidané hodnoty (DPH). Dopadeni byli ale jen tři muži, expolicista krátce před zatčením uprchl a vyšetřovatelé byli už tehdy přesvědčení, že jej někdo varoval. Hanáka už předtím podezřívala policejní inspekce z korupce a vynášení informací a čelil také obvinění z výtržnictví a útoku na veřejného činitele. Nakonec odešel od policie sám.