Horníci opustili Důl Darkov. Ale až po jednání s manažery OKD

Téměř padesát havířů Dolu Darkov na Karvinsku, kteří odmítli vyfárat, důl opustilo. Předcházelo tomu ale jednání s manažery OKD. Za horníky se vydal i provozní ředitel OKD Pavel Hadrava.

Podle mluvčího těžební společnosti OKD Ivo Čelechovského se nejednalo o stávku, ale o pouhý „pracovní briefing“. V podobných setkáních s horníky má společnost pokračovat i odpoledne.

V dole na několik hodin zůstalo celkem 46 horníků. Z noční směny jich nevyfáralo 26, k nim se přidalo 20 havířů z ranní směny.

Protesty v Darkově (zdroj: ČT24)

Předseda hornických odborů Jan Sábel dodal, že horníci chtěli s někým mluvit a vysvětlit také to, jakou má firma budoucnost. Do podzemí za nimi proto sfáral také předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

Havíři chtěli nejspíš upozornit na situaci těžební společnosti OKD, jejíž vedení by dnes mělo jednat o tom, zda na sebe ztrátová firma podá insolvenční návrh. „Vyhrožuje se, že nebudou peníze, že horníci nedostanou výplaty,“ sdělil Sábel.

Podle odborového předáka Pytlíka je možné, že protesty v OKD budou pokračovat. Horníci podle něj chtějí do insolvence a odříznout se od NWR a AHG. „Nespokojenost je obrovská a je možné, že to bude řetězová reakce. Ale těžko předjímat, v dole to je velice nebezpečné. Takže myslím, že by se měli všichni zamyslet, a měly by se rychle pohnout věci a dořešit tak, aby byla jistota zaměstnání, mezd pro zaměstnance a podobně,“ řekl.

Zaměstnanci těžební firmy podle Pytlíka mají už dlouho strach z toho, zda budou mít práci a mzdu. „Ke všemu ještě nejsou jisté hornické důchody, které se pořád omílají, ale není to ještě projednané,“ dodal.

Horníci OKD se nesmějí stát rukojmími firmy, které hrozí insolvence, napsal na svůj twitterový účet ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Podotkl, že firma má povinnost zaplatit zaměstnancům dubnovou výplatu. Dodal, že pokud OKD skončí v insolvenci, postará se o něj prostřednictvím existujících mechanismů stát.

I přes případnou insolvenci by se v dolech, které nyní zaměstnávají i s dodavatelskými firmami asi 12 000 lidí, mohlo těžit dál. Většina analytiků se shodla na tom, že vyhlášení insolvence je nejčistším řešením problémů OKD.

V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa lidí v navazujících profesích. Akcionář OKD, společnost NWR, loni meziročně prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun z 567 milionů Kč o rok dříve. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého zadlužení firmy.