Gazdík: Úkolem opozice bude hlídat vládu, aby získala peníze z úspor, ne z dluhů

Praha - Účast TOP 09 ve vládě je podle předsedy jejího poslaneckého klubu a předsedy Starostů a nezávislých Petra Gazdíka spíše nereálnou představou, strana se prý už připravuje na svou roli aktivní opozice, která bude s vládou konstruktivně jednat a zároveň se pokusí prosadit alespoň některé ze svých programových priorit formou návrhů zákonů. Zásadní roli opozice pak vidí v oblasti hospodářské politiky a státního rozpočtu. Pokud by totiž vznikla koalice na dnešních základech, tedy ve spolupráci sociálních demokratů s ANO a KDU-ČSL, očekává od ní Gazdík výrazné výdaje. Úkol pro opoziční TOP 09 je tak podle něj jasný: přimět vládu, aby vše nefinancovala na úkor státního dluhu, ale aby hledala v rozpočtu úspory.

Povolební vyjednávání je v plném proudu, TOP 09 se ho ale zatím neúčastní. „O možné koalici jsme nejednali vůbec s nikým,“ uvedl Gazdík, který ale jako předseda poslaneckého klubu jednal s hnutím ANO, KDU-ČSL s komunisty o podobě budoucí Poslanecké sněmovny, se zbývajícími stranami pak toto téma hodlá probrat v nejbližších dnech. „My bychom neradi protahovali agonii, že se sněmovna neustaví a nebude mít kdo schvalovat zákony,“ řekl Gazdík a tento názor s ním prý sdílí i zástupci všech stran, se kterými doposud jednal. O konkrétních postech se ale podle Gazdíka v těchto vyjednáváních ještě nemluvilo, na postu místopředsedy sněmovny by si ale za TOP 09 dokázal představit třeba Karla Schwarzenberga nebo Helenu Langšádlovou.

Koalici TOP 09 s ČSSD a KDU-ČSL si Gazdík představit spíše nedokáže. „Ta koalice by byla velmi nestabilní,“ poukázal Gazdík na výrazné programové rozpory tří stran, které by navíc nevytvořily koalici s většinou hlasů ve sněmovně. „Nemohu to ale stoprocentně vyloučit,“ dodal Gazdík k možnosti TOP 09 jako vládní strany.

Pozici TOP 09 pro toto volební období tak vidí Gazdík spíše v opozici, a to opozicí aktivní. „Nechceme mít nulovou toleranci,“ řekl Gazdík, který vidí roli TOP 09 tak, že bude navrhovat zákony naplňující její program a zároveň nebude a-priori odmítat zákony navržené vládní koalicí.

Ilustrační foto
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Hospodářské politice ČSSD, ANO a KDU-ČSL Gazdík příliš nevěří

„Já osobně bych očekával politiku, která bude nadále snižovat deficit a podporovat investice. Vzhledem ke slibům, které ty strany měly, to ale nepředpokládám,“ řekl Gazdík. Jen předvolební sliby ČSSD by podle něj stály 70 miliard, ať už jde o valorizaci důchodů, nebo zrušení zdravotních poplatků. Sociální demokraté chtěli tato opatření financovat zvýšením korporátních daní, s čímž ale zásadně nesouhlasí hnutí ANO. KDU-ČSL zase prosazuje třeba společné zdanění manželů, které by státní rozpočet také zatížilo. „Velmi mě bude zajímat, kde nová koalice ty peníze ve státním rozpočtu najde,“ řekl Gazdík. „Bude náš úkol jako opozice je směřovat k tomu, aby je hledali na straně úspor,“ dodal.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Starostové lákají komunální politiky, kteří už nechtějí kandidovat za ODS

Hnutí Starostové a nezávislí, jehož předsedou je právě Petr Gazdík, hodlá oslovit některé nestranické starosty a zastupitele dříve kandidující za ODS, kteří již hájit barvy občanských demokratů nechtějí. „Na nás se obrací komunální politici ODS a ptají se na možnosti kandidovat za hnutí Starostové a nezávislí,“ prozradil Gazdík. „Ale ten zájem musí vycházet od nich,“ brání se Gazdík tomu, že by Starostové chtěli přetahovat členy oslabené ODS, a dodává, že hnutí nabízí spolupráci i členům dalších, především regionálních uskupení.

„Když se dvě největší strany nachází ve vleklé vnitřní krizi, není to pro zemi dobře,“ komentoval Gazdík situaci nejen uvnitř ODS, ale také aktuální dění v ČSSD. Z toho podle Gazdíka vyjde vítězně Bohuslav Sobotka. „Sobotka z té krize vyjde posílen, ale není to jeho osobními kvalitami, ale spíše nekvalitami jeho odpůrců,“ komentoval Gazdík. „My bychom si přáli, aby ČSSD byla čitelná,“ dodal k budoucnosti sociálních demokratů. Obává se totiž, aby v nové vládě nenastala podobná krize, jaká rozložila vládu minulou.

Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg, Petr Gazdík
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

A právě krize a nepopulární opatření minulé vlády považuje Gazdík za příčinu horšího volebního výsledku TOP 09, který ale nepovažuje za výrazný neúspěch. „Sektofirma Věci veřejné a vnitřní problémy ODS se na tom výsledku hodně podepsaly,“ uvedl Gazdík, podle něhož nebylo nikdy prioritním cílem TOP 09 stát se lídrem pravice. „Vzali jsme odpovědnost za nejtěžší ministerstva,“ dodal Gazdík na obranu volebního výsledku TOP 09.