Gazdík: TOP 09 chce jednotného partnera – klidně bez Nečase

Praha – Vztahy ODS a TOP 09 se nadále vyostřují. Občanští demokraté ve sněmovně dosud neví, zda jsou schopni se domluvit na jedné „průchodné verzi“ daňových změn a jejich koaličnímu partneru ve vedení klíčových ministerstev financí i práce a sociálních věcí dochází trpělivost. Po místopředsedovi Miroslavu Kalouskovi mluví více než otevřeně o možném konci koalice i šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. V Interview ČT24 řekl, že pro jeho stranu je při vládnutí klíčová zásadovost a dodržování dohod – bez ohledu na to, zda ji bude garantovat stávající premiér Petr Nečas, či někdo jiný.

TOP 09 slovy Petra Gazdíka nevylučuje vstup do vlády i bez současného předsedy kabinetu Petra Nečase. Chce prý jednoduše koalici, kde jasně platí dohodnuté plány. „My půjdeme do každé vlády, která bude dodržovat dohody, kde se elementárně můžeme spolehnout na to, že to, k čemu se zaváží, tak dodrží. Jestli to bude premiér Nečas, premiér Kuba nebo premiér Blažek, je v takovém případě irelevantní. Nepůjdeme do vlády, která nedodržuje dohody, kdy se její poslanci stávají tzv. rebely a útočí proti vlastnímu premiérovi i straně,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Zda je TOP 09 ochotná zůstat ve stávající vládě, ale s novým premiérem, který by vyhovoval i skupině „rebelů“, má ale Gazdík jasno. Pokud padne předseda ODS a premiér, tak padá celá vláda a začíná se jednat co dál. V té chvíli vstupuje do hry prezident. Jestli by pověřil sestavením vlády někoho z ODS, nebo vítěze voleb, tedy ČSSD, to už jsou čiré spekulace, komentoval Gazdík.

Petr Gazdík:

"My jsme kdykoliv připraveni s premiérem jednat. Když pan premiér přijde a řekne: 'My jsme se uvnitř ODS dohodli na tomto a tomto, rádi bychom změnili tu dohodu, kterou jsme uzavřeli,' ano, v takovém případě budeme ochotni hledat kompromis. Ale ta strana je rozhádaná a k té dohodě zatím nedošlo. Myslím si i z vystupování rebelů, že ten problém není v DPH, ale jasně uvnitř ODS."

Dohoda uvnitř ODS je v současné situaci pro další směr vlády zásadní. Ministr Kalousek po prvním neúspěchu předloží sněmovně další návrh dorzpočtu. Ten bude vycházet z prognózy z prvního listopadu, na straně příjmů bude zřejmě o 20 až 25 miliard nižší. Ministr financí ale odmítá jakékoli zvýšení deficitu, proto stát o zhruba stejné množství seškrtá výdaje. Znamená to méně peněz například do infrastruktury, vědy nebo vzdělání. Kompromisem je podle Gazdíka právě mírné zvýšení DPH.

„Z těch 200 miliard ušetřit zhruba 20 miliard bude velmi těžké a je velmi pravděpodobné, že se to dotkne i těch prorůstových kapitol, což není dobře. Podle mého je v takovém případě lepší o 1 procento zvýšit na čas DPH,“ dodal.

Premiér Nečas spojil s daňovými změnami důvěřu vládě. Balíček obsahuje mimo jiné zvýšení sazeb DPH na 15 a 21 procent. Odmítlo jej podpořit 6 poslanců ODS s tím, že zvyšování daní je v rozporu s pravicovými zásadami strany. Po neúspěšných volbách navíc začali někteří z „rebelů“ požadovat širší obměnu vedení ODS a také změnu daňové politiky. Premiér Nečas jim sice nabídl kompromis v podobě například zvýšení spodní sazby pouze na jeden rok, skupina kolem Petra Tluchoře či Marka Šnajdra ale nadále opakuje, že pro vyšší daně bude hlasovat velmi těžko.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)