Fotku ano, selfie ne, vzkazují kasteláni návštěvníkům

Státní hrady a zámky mají za sebou už měsíc a půl provozu v nové sezoně. Většina kastelánů letos poprvé turistům povolila fotit interiéry, což bylo dříve na státních památkách zakázané kvůli bezpečnosti exponátů. Naopak soukromé a městské památky často prodávají k focení povolenky.

Povolení památkářů fotografovat na hradech a zámcích má ale svá pravidla. Návštěvnící nesmí používat blesk a nosit stativ nebo takzvanou selfie tyč. „Stativy a selfie tyče můžou poškozovat exponáty nebo ohrožovat návštěvníky a užití blesku může nějakým způsobem ohrozit exponáty, především obrazy,“ vysvětlila průvodkyně po hradě Bečově Lenka Svášková.

Po krátké době už je ale jasné, že focení přináší i problémy. V Bečově prodlužuje prohlídky o pět až deset minut. „Každý návštěvník, který fotografuje, čeká, až se místnost vyprázdní, průvodce se pak musí přizpůsobovat zkrácením textu,“ uvedla Svášková.

Na státních památkách není třeba za focení platit. Národní památkový ústav si od toho slibuje větší propagaci. „Zákaz focení, který do této doby platil plošně, byl jakýsi přežitek, pro nás je to příležitost jak prezentovat hodnoty našeho kulturního dědictví,“ uvedla mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) Jana Tichá.

Fotku ano, selfie ne, vzkazují kasteláni návštěvníkům (zdroj: ČT24)

Na většině státních památek zatím fotografování neomezují. Konečné rozhodnutí je ale na samotných kastelánech. Fotografovat se nesmí například na zámku Bečov nad Teplou v trezorové místnosti s největším pokladem, relikviářem svatého Maura. Kdo bude chtít obrázek zlaté románské tumby, považované za největší český poklad hned po korunovačních klenotech, musí si koupit pohlednici.

Na zámku v Jindřichově Hradci se snaží, aby byl provoz vstřícný ke všem, tedy i k těm, kteří si chtějí užít nerušenou prohlídku a výklad. Fotografovat je tak možné na trase B, kde jsou skupiny menší, ale například na trasách A a C, tedy v Adamově stavení, bude zatím focení i nadále zakázáno.