Fond REGI Base pomáhá válečným veteránům už pět let. Nově i bývalým policistům

Rehabilitační ústav v Kladrubech musí polovinu zájemců odmítat (zdroj: ČT24)

Za pět let své existence už soukromý fond REGI Base pomohl desítce válečných veteránů z Česka i ciziny. Po celou dobu spolupracuje s rehabilitačním ústavem v Kladrubech, kde se vojáci zranění v misích léčí. Fond teď nově zaměřuje svou pozornost i mimo armádu: na policisty nebo hasiče.

V Kladrubech se léčí třeba bývalý policista Leoš Douša, který měl před 12 lety autonehodu a od té doby má poškozený mozek. „U těchto pacientů je to vždycky dlouhodobá práce. Výsledky jsou vidět až za hodně dlouhou dobu, někdy to může být až demotivující,“ popisuje vedoucí robotického centra rehabilitačního ústavu v Kladrubech Jakub Pětioký.

Leoš se v ústavu potkal se svým kolegou a válečným veteránem Attilou Fabiánen, se kterým v polovině 90. let sloužil u pražské policie. Také jemu pomohl nadační fond REGI Base, před třemi roky totiž Attilovi praskla aorta a málem zemřel. Od té doby má poškozený mozek, problémy s chůzí a také s řečí.

Leoš Douša je prvním policistou v podpůrném programu soukromého nadačního fondu. Právě na policisty nebo hasiče se teď chce REGI Base zaměřit. „V žádném případě to není jenom pro vojáky, je to pro hasiče, policisty, pro složky, které pracovaly pro stát, a nemají možnost dostat se do Kladrub, když tuhle pomoc potřebují,“ vysvětluje spoluzakladatel fondu Hynek Čech.

O léčbu v Kladrubech je mezi pacienty obrovský zájem. Najednou se tam může léčit 270 lidí, skoro 50 procent žadatelů ale musí ústav odmítat. Také proto má teď nadační fond v plánu koupit speciální terapeutický stůl, aby ho mohli vojáci nebo policisté využívat u sebe doma.

  • Jiří Schams alias Regi sloužil jako příslušník speciální jednotky vojenské policie. Při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu v roce 2008 byl těžce zraněn a čtyři měsíce strávil v kómatu. Z bezvědomí se nakonec probral, střepina z bomby mu ale vážně poškodila míchu a upoutala ho na invalidní vozík. 
  • Regi se i přesto nevzdal a se zraněním od počátku bojoval. Po šesti letech se dokázal znovu postavit na nohy a svými aktivitami se snažil hlavně upozornit na válečné veterány. V loňském roce podlehl rakovině.