Fischer sestavuje vládu, křesla zatím nenabízí

Praha - V Hrzánském paláci dnes přijal Jan Fischer některé z kandidátů na ministry v úřednické vládě. Postupně se sešel s potenciálním ministrem vnitra Martinem Pecinou, adeptem na křeslo ministra obrany Martinem Bartákem, kandidátku na ministryni kultury nominovanou zelenými Martu Smolíkovou a také se Štefanem Fülem, kterého navrhuje ČSSD na post ministra pro evropské záležitosti. Funkci jim ale zatím nenabídl, své rozhodnutí jim dá vědět až příští týden. Vznikající kabinet zřejmě bude mít přísnější mantinely, než bylo dosud známé - Fischerova vláda nebude smět měnit náměstky ministerstev ani provádět další personální změny.

V průběhu dopoledne s Fischerem jednal kandidát sociálních demokratů na post ministra vnitra - šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina. Debatovali spolu hlavně o prioritách ministerstva při dokončení českého předsednictví EU.

Pokud by se stal Pecina ministrem, zůstal by i v čele antimonopolního úřadu a vybíral by si dovolenou nebo neplacené volno. Zároveň by se také nepodílel na rozhodování ministerstva vnitra, které by mohlo být předmětem vyšetřování antimonopolního úřadu. V případě svého jmenování ministrem Pecina nechystá žádné výrazné personální změny mezi ministerskými úředníky.

Fischer se také sešel s možným novým ministrem obrany Martinem Bartákem - kandidátem ODS a náměstkem současné šéfky resortu Vlasty Parkanové. Barták premiéra seznámil s prioritami ministerstva během českého předsednictví, zahraničních misích i nejbližšími jednáními v rámci NATO.

Před polednem přišla Marta Smolíková, kterou zelení navrhli na ministryni kultury. Ta má jako jedna z mála soupeře - ODS navrhuje Horymíra Kubíčka. Smolíková má už ale jasno, o co bude usilovat, pokud si Fischer vybere právě ji: „Bude velký problém vůbec obhájit celkový rozpočet pro ministerstvo kultury.“ 

Ve čtyři odpoledne pak do Hrzánského paláce zavítal poslední z nominovaných, kandidát na vicepremiéra pro evropské záležitosti Štefan Füle. I tato schůzka se týkala především českého předsednictví.

Na povrch také vyplouvají okolnosti působení nové vlády: mandát ministrů bude zjevně velmi omezený - zapovězeny budou  personální změny, jak se pro časopis Týden vyjádřil Ivan Langer, který právě v tom vidí základní filozofii této vlády. Šéf ČSSD Jiří Paroubek tento požadavek označil za nestoudný.

Langer však popřel, že by Fischerův kabinet byl nesvéprávný. V případě plného mandátu by ale vláda podle něj musela být postavena na koaliční smlouvě, koaličním programovém prohlášení a koaličním rozdělení resortů. Zachování personálního obsazení ministerstev považuje Langer za gentlemen´s agreement s lidmi, kteří naskakují do rozjetého vlaku.

Fischerův kabinet zdědí po vládě Mirka Topolánka víc než 60 vládních předloh, které už leží ve sněmovně a jejichž projednání ještě do voleb by si ministři v demisi přáli. Slibovaná inventura totiž ze seznamu vyškrtla pouze sedm bodů.

Martin Barták
Zdroj: ČT24