Exekutoři zabavili muži řidičák, ten zvažuje žalobu na Česko

Tábor - Okresní soud v Táboře má projednat případ zabaveného řidičáku. Zdeňku Cmuntovi exekutoři sebrali řidičské oprávnění pro neplacení alimentů. Tuto pravomoc mají od letošního roku. Cmunt ale tvrdí, že je profesionální řidič a bez řidičáku nemá možnost vydělávat, a tudíž platit výživné. Řidičů z povolání by se ztráta řidičského oprávnění podle legislativy týkat neměla, kámen úrazu je ale v zákoně – exekutoři sami přiznávají, že v něm není jasně stanoveno, jak mají dotyční prokázat, že jsou profesionální řidiči.

Cmunt dluží exmanželce na výživném na dva syny 121 tisíc korun. K dluhu prý došlo tak, že mu soud stanovil napoprvé velmi vysoké alimenty, které nebyl schopen ze svého platu splácet. Soud později výživné snížil – od té doby ho Cmunt platil včas a v plné výši. Navíc i částečně snížil předchozí dluh. I tak ale kvůli neplacení výživného na Cmunta existoval trestní příkaz, který exekutory opravňoval k tomu, že mu v dubnu řidičák zabavili.

Muž tvrdí, že nečekal s rukama v klíně. „Proti exekuci jsem podával opakované stížnosti k exekutorovi i jejich komoře, najal si právníky, dokládal, že jsem řidič z povolání… A stále jsem bez papírů. Přitom každý den bez práce je pro mě existenční záležitostí,“ postěžoval si deníku E15. Exekutorská komora ale tvrdí, že Cmunt musí prokázat, že nemá jinou možnost, jak si vydělávat – a to neučinil. Spor tak nakonec skončil u táborského soudu, dnešní líčení ale bylo odročeno na jiný termín. Cmunt také zvažuje, že Česko zažaluje kvůli tomu, že nemůže vykonávat své zaměstnání. Chce také nahradit ušlý zisk.

Náměstek ministryně spravedlnosti František Korbel k tomu řekl, že Cmunt měl hlavně platit výživné na své nezletilé děti. „Vina je především na něm,“ řekl ČT24. Podle Korbela došlo k zabavení řidičáku oprávněně. „Pokud výše dluhu přesahuje sto dvacet tisíc korun, znamená to, že neplatil ani dobrovolně a neosvědčily se ani jiné způsoby exekuce - srážky ze mzdy ani nic jiného,“ dodal.

Novinka platná od letošního roku má rodiče přimět platit alimenty. „Hlavní přínos je v tom, že dlužník své příjmy schovává, nechává se zaměstnávat načerno. Odnětí průkazu je silně motivuje k tomu, aby dobrovolně zaplatili,“ domnívá se Korbel. Jeho slova potvrzuje statistika – do konce dubna bylo vydáno zhruba padesát exekučních příkazů a v drtivé většině se dlužníci ozvali a dluh uhradili. Na druhou stranu na rodiče, kteří řidičské oprávnění nemají, tato páka nefunguje.

Matek samoživitelek je v České republice zhruba 200 000, přitom až čtyřiceti procentům z nich partneři alimenty neplatí. Průměrný dluh v exekuci na alimentech je 80 000 korun.

Studio 6: Neplacení výživného vs. řidičák (zdroj: ČT24)