Drogy za volantem: Nový návrh má urychlit a zlevnit trestání řidičů

Praha – Ministerstvo dopravy chce zefektivnit policejní kontroly a usnadnit trestání řidičů pod vlivem návykových látek. Proto představilo návrh, ve kterém je stanovené množství drog v krvi – policisté by tak mohli snáze určit, jestli je přistižený řidič pod vlivem. V současnosti totiž v zákoně pevně stanové množství drogy není – aby mohli policisté prokázat, že byl řidič pod vlivem, tak je zapotřebí znalecký posudek. Ten je ale drahý a navíc dlouho trvá, kvůli tomu pak řada případů zůstane nepotrestána, protože řešení přestupku překročí maximální povolenou lhůtu jeden rok.

Současný způsob prokazování užití drog před jízdou je podle ministerstva dopravy příliš náročný a je potřeba jej výrazně zkrátit. Policisté teď při dopravních kontrolách nejprve používají orientační kontrolu ze slin, následně při pozitivním zjištění nařizují vyšetření moči a krve, na které musí navázat znalecký toxikologický posudek. Ten teprve určí, zda naměřené hodnoty u konkrétní osoby například podle přepočtu hmotnosti mohly snížit schopnost orientace a řízení vozidla. 

Nově by jako důkaz stačilo naměřit například dva nanogramy THC v mililitru krve nebo 25 nanogramů methamfetaminu (pervitin) nebo deset nanogramů morfinu. Vypuštěním posledního článku prokazování se podle ministerstva dopravy v průměru ušetří 6 000 korun na jednu kontrolu, což je obvyklá cena toxikologického posudku.   

Podobný způsob prokazování drog před jízdou se používá například v Německu, Velké Británii, Francii, Polsku nebo Řecku. Návrh ministerstva je teď projednáván v meziresortním připomínkovém řízení. Současné znění tak nemusí být konečné a návrh se může ještě před projednáním vládou změnit.