Do Severní Koreje asi české potraviny nepoletí

Praha - Česká republika odmítne žádost Severní Koreje o poskytnutí potravinové pomoci. Ministerstvo zahraničních věcí již dříve sdělilo, že o případném poskytnutí pomoci Česko rozhodne na základě pečlivého posouzení situace a v koordinaci s dalšími členskými státy Evropské unie. První náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce podotkl, že KLDR je zemí, která investuje obrovské prostředky do vývoje vojenského průmyslu a velmi nebezpečných zbraní, do jaderného a raketového programu. „To je kontext, ve kterém se pohybujeme,“ řekl.

„Velmi pravděpodobně v dané situaci potravinovou pomoc jako Česká republika nebudeme poskytovat,“ prohlásil diplomat a připomněl, že sama KLDR o sobě tvrdí, že je „prosperující zemí, která profituje z moudrých rozhodnutí svých čelných představitelů“. Nicméně podle mezinárodních organizací nedostatek potravin způsobuje v Severní Koreji výraznou podvýživu především u žen, dětí a starých lidí. Značně zvyšuje také úmrtnost žen v plodném věku a malých dětí. 

Schneider v OVM

„Jsou hlasy, které říkají, že severokorejský režim přeorientovává svoji potravinovou produkci právě pro účely vojenské a pak druhou rukou žádá svět o potravinovou pomoc.“

ČR nyní podle Schneidera nemá informace, že by v Severní Koreji hrozil hladomor. Právě FAO v KLDR utratil za roky svého působení v této zemi miliardy na potravinové pomoci. „A řeší se, zda je vůbec možné dohlédnout na to, jak odpovědně se ta potravinová pomoc rozděluje,“ řekl Schneider.

Verner se nechal zneužít, tvrdí Schneider

Náměstek zopakoval také kritiku, kterou jeho ministerstvo adresovalo krasobruslaři Tomáši Vernerovi za jeho vystoupení na oslavě narozenin vůdce Kim Čong-ila. „My můžeme jako občané si myslet svoje o tom, když se někdo nechal zneužít,“ podotkl Schneider s tím, že ve svobodné zemi si lidé či firmy mohou - pokud dodržují zákony - dělat, co chtějí. Verner jel podle něj na exhibiční vystoupení, které bylo soukromou akcí vůdce totalitního režimu. „Já si opravdu nedokážu představit jiný termín než mluvit o tom, že se člověk nechá zneužít,“ míní Schneider.

Vystoupení akvabel k narozeninám Kim Čong-ila
Zdroj: ČTK/AP/Korean Central News Agency