Databáze 3D obličejů pomůže vědcům i kriminalistům

Brno – Vědci z brněnské Masarykovy univerzity vytvářejí unikátní 3D databázi lidských tváří. Vědcům má umožnit sledování změn obličejů, kriminalistům zase rozšířit rejstřík prvků, ze kterých se skládají portréty pachatelů. Nasnímat už se nechaly dva tisíce dobrovolníků, vědcům ale stále některé vzorky chybí, potřebovali by hlavně tváře lidí středního věku.

Stoupnout si před snímací přístroj a následně vyplnit dotazník – to, co dobrovolníkům zabere pár minut, je pro antropology z brněnské Masarykovy univerzity neocenitelná pomoc. Už dva roky pracují na tvorbě databáze lidských tváří, které snímají ve 3D. „Na dobrovolníka míří šest kamer a všechny ho v jeden moment zaznamenají. Je to stejný princip jako fotografování, jen těch kamer je víc,“ popsala proceduru vedoucí výzkumu Petra Urbanová. O výpočet 3D modelu se pak postará počítač.

Výsledek je k dispozici během několika minut, a to ve skvělé kvalitě. „Vidíme až na póry či jednotlivé chloupky. Detaily jsou opravdu velké,“ dodala Urbanová. Právě chloupky by ale mohly výsledný vzorek zkreslit, muži-dobrovolníci proto musí přijít hladce oholeni. „Některé části obličeje jako vlasy a vousy jsou velice jemné, program je pak velice těžce rekonstruuje,“ potvrdila Urbanová.

Výsledná databáze má podle vědců posloužit nejen antropologům, ale i lékařům. „Mohou sledovat růstové a vývojové změny, a tím pádem například lépe plánovat operační zákroky u svých pacientů či léčbu obecně,“ řekla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Kriminalistům informace poslouží mimo jiné při identifikaci osob. „Program, který informatici vytvořili, totiž obsahuje modul pro tvorbu takzvaného 3D identikitu, s jehož pomocí je možné vymodelovat trojrozměrný model například pachatele trestného činu,“ dodala Fojtová.

Brněnští antropologové navazují na práci kolegů ze 60. let, kteří vytvářeli banku fotografií. Ty ale neumí zachytit vše, co vědci potřebují, proto se jejich následovníci rozhodli vytvořit databázi 3D skenů. Ze dvou tisíc obličejů, které databanka obsahuje, tvoří polovinu dětské tváře, vědci totiž úspěšně navázali spolupráci se základními školami. „Ještě nám chybí některé věkové kategorie, chtěli bychom mít reprezentativní vzorek,“ uvedla Urbanová s tím, že obzvláště vítáni jsou muži i ženy ve věku 30 až 50 let. Všechny naskenované tváře jsou anonymní, v databázi jsou zařazené pod číslem.

Dobrovolníci, kteří by se chtěli do projektu zapojit, se musí předem nahlásit, a to na telefonním čísle 549 49 2679 nebo e-mailem (64323@mail.muni.cz či 239293@mail.muni.cz) a dostavit se na brněnský Ústav antropologie, kde si je pracovníci speciálním přístrojem vyfotografují a požádají o vyplnění dotazníku.