Chovanec chce prověrku policejního zásahu v mešitě

Praha – Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) požaduje vyšetření okolností zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v mešitě v centru Prahy. Otázkou podle něj stále zůstává, kdo dal k akci pokyn - zda policie, nebo státní zastupitelství. Muslimové se v pátek shromáždili při pravidelné modlitbě, která pro ně má zvláštní význam. Pokud se neprokáže chyba policistů, hodlá za nimi ministr stát.

„Policie musí tuto věc stejně vyšetřit. Předpokládám, že ji začne šetřit Generální inspekce bezpečnostních sborů, že bude provedena prověrka policejním prezidentem. Otázkou je, zda tento zásah nařídilo samo vedení policie, nebo vedení útvaru, nebo státní zástupce,“ řekl ministr.

Kriminalisté z ÚOOZ zasahovali v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě kvůli podezření z vydání a distribuce knihy, která šíří rasismus, antisemitismus, xenofobii a násilí proti takzvaným méněcenným rasám. Po zásahu obvinila jednoho člověka s podezřením, že knihu vydal a distribuoval. Policisté v rámci zásahu předvedli zhruba dvě desítky lidí, několik z nich by mělo být vyhoštěno. Jeden člověk je podezřelý z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí.

Indonéské velvyslanectví předalo v souvislosti se zásahem českému ministerstvu zahraničí diplomatickou nótu. Velvyslanectví poukazuje na ustanovení vídeňské úmluvy o diplomatických stycích, které zajišťuje imunitu diplomatů. Tajemník indonéské ambasády, který byl přímým účastníkem zásahu, kritizoval nesmlouvavý postup ozbrojených policistů. Zástupci ambasády byli z mešity údajně propuštěni až po necelé hodině, přestože se chtěli prokázat diplomatickými dokumenty.

Orientalista: Zatýkat vydavatele dva roky po vydání knihy je „hodně divné“

Název knihy, kvůli které byl muž obviněn, nechce ÚOOZ po dohodě se státním zastupitelstvím upřesňovat. Podle informací médií mohl zásah souviset s knihou Základy tauhídu – Islámský koncept Boha. Knihu napsal Bilal Philips, který je podle Bronislava Ostřanského z Oddělení Blízkého východu Orientálního ústavu Akademie ČR renomovaným teologem, zároveň je ale také radikál.

Petr Pelikán, arabista a islamista v Událostech, komentářích: „Ne úplně se ztotožňuji s proudy, které ovládají pražskou, nebo brněnskou mešitu. Ale obávám se, že policejní happening, který se tam odehrál, byl dost za hranicí toho, proti čemu zasahovali. Nepřikláním se ke spikleneckým teoriím, spíše k nějakému mylnému rozhodnutí, že se třeba chtěl někdo dobře prezentovat, nebo jeden z informátorů, kteří chodí do mešity, řekl, že tam najdou něco, co jim za to bude stát.“

„Můžeme ho právem obviňovat z mnoha věcí, například ze schvalování sebevražedných atentátů, nikoli však v souvislosti s knihou Základy tauhídu, ta má poněkud jiný obsah,“ podotkl. Kniha je podle něj velmi rigidním textem. Nepovažuje ji za natolik nebezpečnou, aby kvůli ní musela zasahovat policie v modlitebně. Podle něj už v Česku vyšly mnohem kontroverznější knihy. Fakt, že by dva roky po vydání knihy chtěla policie zatknout jejího vydavatele, označil Ostřanský za „hodně divný“.