Čeští europoslanci bojují proti hraničním kontrolám

Štrasburk – Proti německým hraničním kontrolám ostře protestovali čeští europoslanci ve Štrasburku. Podle dopravců s nimi musí počítat každý druhý autobus. Prohlídky představují dlouhodobý problém, se kterým se zatím nepovedlo hnout v terénu ani na politické úrovni.

Na autobusovém nádraží v Berlíně mají cestující z Prahy za sebou nejen pět hodin jízdy, ale i to, co mělo se vstupem Česka do Schengenu skončit – hraniční kontrolu. Podle dopravců německá policie systematicky pročesává zhruba tři čtvrtiny českých autobusů. Řada cestujících už kvůli tomu zmeškala navazující spoj. Řidič Josef Mlík říká, že kontroly někdy trvají i 40 minut.

Kontroly bez jasného důvodu jsou přitom proti pravidlům Schengenu. Na jejich dodržování má dohlížet Evropská komise. Čeští europoslanci se do ní opřeli ve Štrasburku a chtějí odpověď. „V květnu jsme požádali tři české dopravní společnosti o pomoc s informacemi za delší dobu a věříme, že budeme mít další podklady do října, což nám umožní přijít s lepší analýzou,“ uvedla eurokomisařka pro vnitro na plénu Cecilia Malmströmová.

Reportáž Martina Jonáše a Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Na zbytcích zrušených přechodů na česko-německých hranicích už je znát zub času. Německé úřady ale dál trvají na tom, že kontroly jsou nevyhnutelné. V ruce mají silný argument – rostoucí počet pašeráků drog a lidí, které se jim daří při pohraničních raziích zadržet. Podobně přísně postupují i na německo-polském pomezí. „Setkáváme se s vysokým počtem kriminálních činů. Máme povinnost chránit majetek občanů,“ nechal se slyšet saský premiér Stanislaw Tillich.

Nedá se vyloučit, že kontroly budou probíhat s ještě větší razancí. Do evropského parlamentu míří návrh unijních ministrů vnitra. Ti chtějí mít možnost sami znovu zavést hraniční kontroly až na dva roky. Na chátrající přechody by se tak vedle tradičních suvenýrů vrátily i tradiční policejní uniformy.