Česko uctilo památku obětí konce druhé světové války

Praha - Po celém Česku dnes pokračovaly pietní shromáždění, které připomínají konec druhé světové války. Oběti ze spojeneckých armád dopoledne uctilo na ďáblickém hřbitově ministerstvo obrany a zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu a Československé obce legionářské. V Žernosecké ulici pak zúčastnění uctili památku padlých členů polské armády. Vzpomínala ale také například Plzeň. Právě 6. května před 67 lety město osvobodili vojáci americké armády.

I na nechvalně proslulé Kobyliské střelnici dnes vzdali zástupci armády a politici hold obětem nacismu. Pietního aktu před bronzovou sochou Nepokořená vlast se dále zúčastnili zástupci ministerstva obrany, Českého svazu bojovníků za svobodu, Československé obce legionářské, pravoslavné církve a další hosté. Již dopoledne se uskutečnily další dvě vzpomínkové akce na hřbitově v Ďáblicích a v nedaleké Žernosecké ulici.

Kladení věnců a projevům přihlíželo za neustálého deště na Kobyliské střelnici několik desítek občanů. Místopředsedkyně Senátu Alena Palečková uvedla, že na podobných místech končí většina utopií a ideologií. „Svět není imunní vůči různým mesiášům, kteří chtějí změnit svět, ať to stojí, co to stojí,“ sdělila.

Po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha v roce 1942 zde nacisté popravili kolem 540 lidí. Obětí německých popravčích čet byl například spisovatel Vladislav Vančura,
novinář Evžen Rosický a předseda protektorátní vlády Alois Eliáš. 

Vzpomínkové akce se uskutečnily i v dalších městech. Plzeňské slavnosti svobody vyvrcholily tradiční vzpomínkovou akcí u pomníku díky Ameriko. Oslavy osvobození od nacistického režimu plzeňští završili večerním koncertem v Měšťanské besedě.

Pietní akce pohledem redaktorů ČT (zdroj: ČT24)