Brožová v poradním sboru prezidenta končí. Důvodem je ztráta důvěry

Brno – Ve sboru poradců prezidenta Zemana nahradí předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou šéf Soudcovské unie. Brožovou Zeman ze sboru vyřadil kvůli ztrátě důvěry. Podle prezidenta se měla distancovat od rozhodnutí v kauze tří exposlanců ODS, což podle něj neučinila. Brožová oponovala, že by kritikou konkrétního soudního rozhodnutí ohrozila nezávislé nalézání práva. Svůj obecný názor na imunitu podle svých slov veřejně vyjádřila.

Šéfka Nejvyššího soudu se podle Zemana měla distancovat od verdiktu, kvůli kterému Nejvyšší státní zastupitelství zastavilo trestní stíhání tří exposlanců ODS. Nejvyšší soud v něm zaujal kontroverzní široký výklad poslanecké imunity.

Podle Brožové by ale byla kritika konkrétního rozhodnutí „ovlivňováním nezávislého procesu nalézání práva.“ Její osobní názor na poslaneckou imunitu je prý nejbližší francouzskému pojetí - imunita má chránit jen takové jednání, jehož se může dopustit pouze poslanec v rámci svého parlamentního mandátu. Brožová navíc zdůraznila, že trestní řízení ještě neskončilo, kauza je stále otevřená a poslední slovo dosud neřekl ani Nejvyšší soud. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci se na něj totiž nedávno obrátilo s další žádostí o výklad imunity.

Iva Brožová a Miloš Zeman
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Brožová nyní bude hledat vhodný způsob a příležitost, jak s prezidentem probrat principiální otázky nezávislého rozhodování soudů, poslanecké imunity, stejně jako složení jeho neformálního poradního sboru pro výběr nových ústavních soudců.

Brožová: Soudcovská unie není reprezentantem soudců

V poradním sboru pro výběr nových ústavních soudců nahradí Brožovou podle Zemana šéf Soudcovské unie. Podle Brožové ale reprezentantem soudců není unie, nýbrž Nejvyšší soud. Připomněla starší názor Ústavního soudu, podle kterého Soudcovská unie není profesní komorou, ale pouhým občanským sdružením s nepovinným členstvím, a proto ji nelze považovat za plnohodnotného reprezentanta soudcovského stavu.

PŘÍPAD TŘÍ REBELŮ: Skupinu rebelů v ODS tvořili Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř. Loni na podzim komplikovali vládní záměr zvýšit DPH, když odmítali zvednout ruku pro daňový balíček ministra financí Miroslava Kalouska. Zaštiťovali se tehdy slovy o dodržování programové čistoty ODS a opírali se mj. o autoritu tehdejšího prezidenta Václava Klause, který záměr Nečasova kabinetu rovněž kritizoval. Vláda se tak vystavila hrozbě svého pádu, protože premiér Petr Nečas spojil hlasování o daňových změnách s hlasováním o důvěře celému kabinetu.

Poté, co rebel Fuksa na kongresu ODS neúspěšně vyzval Nečase k boji o předsednické křeslo, se všichni tři rebelové svého poslaneckého mandátu vzdali a sněmovna díky tomu daňové změny odsouhlasila. Fuksa obdržel post v Českém Aeroholdingu, Šnajdr se pak stal členem a později i předsedou dozorčí rady společnosti Čepro, Tluchoř měl zamířit do orgánů ČEZu.