Bělobrádek: Lidovci chtějí být osvědčenou alternativou

Praha – Lidovci chtějí voličům v případných sněmovních volbách nabídnout „osvědčenou alternativu“, za protestní stranu se nepovažují. V Interview ČT24 to uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který zároveň v mnoha ohledech kritizoval současnou vládu i momentální politickou krizi. Za chybu označil i účast strany v předchozím kabinetu Mirka Topolánka (koalice ODS, KDU-ČSL a zelení).

„Oproti stranám, které jsou vnímány jako protestní, bych chtěl, abychom byli alternativou, abychom nenabízeli nějaká extremistická řešení, ale abychom naopak nabízeli řešení, která jsou osvědčená,“ uvedl v ČT24 šéf lidovců Bělobrádek. Právě křesťanské demokracii přidělil poslední průzkum voličské přízně (v polovině dubna jej publikovalo CVVM) 5,5 procenta hlasů. Ačkoli se jedná jen o těsné překonání pětiprocentní hranice pro vstup do sněmovny, o možném návratu lidovců do české vrcholné politiky se mluví dlouhodobě, a to zejména v souvislosti s řetězcem vládních krizí spojených se stranou Věci veřejné.

Podle Bělobrádka stojí za navracející se voličskou přízní to, že se strana očistila od jevů, které voliči vnímali jako negativní. „Ať už to byli naši bývalí předsedové, kteří nedávali důvěryhodnost, i to, že jsme se neuměli k některým věcem postavit čelem,“ soudí předseda KDU-ČSL. Jako problematické se mu jeví i účast strany na středo-pravicové koaliční vládě, která vzešla z patových voleb v roce 2006 a padla vprostřed českého předsednictví Radě Evropské unie.

Voliče by ke straně mohlo podle Bělobrádka přitáhnout i to, že v uplynulých letech zcela obměnila vedení. „Dneska má předsednictvo KDU-ČSL věkový průměr 40 let. I to, že jsme nově přišli do vedení (Bělohrádek dříve ve vrcholném managementu strany nefiguroval – pozn. red.), je určitý signál, že se ve straně něco děje.“

Podle Bělobrádka jsou potřeba volby, kapři si ale rybník nevypustí

Současnou politickou situaci a zejména skandály spojené s Věcmi veřejnými vnímá stávající vedení KDU-ČSL negativně. „Je pro mě velké zklamání, že už ani Petr Nečas, který byl považován za 'Pana Čistého', nedrží své slovo,“ okomentoval předseda lidovců změnu postoje předsedy kabinetu k budoucí podobě vládní většiny (ODS zprvu po Karolíně Peake požadovala vytvoření poslaneckého klubu, nyní od této myšlenky ustupuje). „Svědčí to o totálním pádu politické kultury a marasmu, který obecně panuje,“ dodal Bělobrádek.

Pavel Bělobrádek o současné politické situaci

„Jako největší nebezpečí vidíme to, že lidé jsou znechucení nejen politickými stranami, které jsou u moci, ale že jsou znechuceni politikou jako takovou a především pluralitním politickým systémem. Už se ozývají i hlasy jako 'zrušme ústavu, zrušme politické strany'. Radikalizace se zvyšuje a je otázkou, kde skončí.“

Za nejčistější řešení současné situace považuje šéf KDU-ČSL předčasné volby, na druhou stranu ale připouští, že to je jen jedno z řešení a podle něj v tuto chvíli navíc nepravděpodobné. Že by byla vládě v pátek vyslovena nedůvěra, nepředpokládá. „Kapříci si málokdy vypustí vlastní rybník,“ konstatoval. Vládě přitom dlouhého trvání nedává. „Očekávám, že se příští rok stejně rozpadne,“ dodal.

Řada kroků, které stávající kabinet provádí, jsou podle KDU-ČSL nekoncepční až asociální. Za současné pravicové vlády podle Bělobrádka stát rezignoval na své základní funkce, včetně té bezpečnostní. Šéf lidovců kritizoval i podobu důchodové a zdravotnické reformy.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)