Barták je v kauze tatrovek nevinný, potvrdil vrchní soud

Praha - Pražský vrchní soud definitivně zprostil obžaloby bývalého ministra obrany Martina Bartáka a zbrojaře Michala Smrže v kauze údajné korupce při nákupu aut Tatra pro armádu. Potvrdil tak rozsudek městského soudu z letošního května. Verdikt je pravomocný, lze proti němu už jen podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Barták se Smržem čelili obžalobě za to, že údajně žádali úplatek od představitelů Tatry za vyřešení problémů se zatěžkávacími zkouškami, které měla firma při dodávce několika stovek terénních aut. Podle předchozího verdiktu prvoinstančního soudu předložila obžaloba málo důkazů. Žalobce Dušan Táborský se ale tehdy na místě odvolal k vrchnímu soudu.

Odvolací instance ale rovněž zdůraznila, že neexistuje žádný přímý důkaz ani věrohodná síť těch nepřímých. Soud při hodnocení důkazů nebral vážně svědectví dvojice exmanažerů Tatry. Ti tvrdili, že po nich v souvislosti se zakázkou pro armádu Barták požadoval peníze na pracovní cestě ve Spojených státech, kde doprovázel expremiéra Mirka Topolánka. Podle soudu se ale ze strany exmanažerů mohlo jednat jen o kompenzaci pro podnik Praga, které Tatra vypověděla zakázku. Soud nicméně připustil, že americkým podnikatelům se mohl požadavek jevit jako korupční nabídka.

„Na základě provedených důkazů nebylo možné vyslovit přesvědčivý závěr o vině,“ uvedl soudce Vrchního soudu v Praze Petr Píša. Žalobce ovšem rozsudek překvapil: „Taková je ale realita. Když soudy konstatovaly, že se nic nestalo, tak to jen znamená, že naši diváci mohou klidně spát,“ dodal Táborský, který zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu.

Vrchní soud definitivně osvobodil Bartáka (zdroj: ČT24)

Barták vidí konec, Smrž počítá s dovoláním žalobce

„Já doufám, že to je definitivní tečka… Po čtyřech letech budu mít konečně normální Vánoce,“ pronesl Barták, který pochválil soudy a označil je za „pilíře demokracie“. „Možná si časem někdo ty věci uvědomí a začne se zamýšlet nad tím, že za něco, co ani není trestný čin, jsem byl čtyři roky perzekvován,“ dodal. Smrž rozhodně o konci nemluví; předpokládá, že žalobce podá dovolání. Navíc chce podat stížnosti na státní zastupitelství, žaloby na náhradu škody a trestní oznámení na novináře Janka Kroupu, kterého viní z rozpoutání kauzy. Trestním stíháním mu prý vznikla jako podnikateli ve zbrojním průmyslu škoda okolo 100 milionů korun. „Nebudu to požadovat po státu. Chci, aby to dopadlo na konkrétní lidi, kteří mi ublížili,“ řekl Smrž novinářům.

Investigativní novinář ČRo Radiožurnál Janek Kroupa ale obvinění odmítá. „To je samozřejmě absolutní nesmysl. Američany jsem k ničemu nenutil,“ reagoval v pořadu České televize Hyde Park. Ke kauze se prý dostal postupem času, když se zabýval armádními zakázkami, jako byly obrněné Pandury: „Tehdy poprvé jsem mluvil s Cabanissem (tehdejší předseda dozorčí rady automobilky Tatra – pozn.red.). Říkal nám, že se tam odehrály nějaké korupční události v souvislosti s Martinem Bartákem, ale nechtěl být konkrétnější.“ Američané podle Kroupy svědectví rozvedli až po otevření kauzy pandurů, kdy stát začal rozkrývat údajnou korupci. Kauza tatrovek podle něj navíc nestojí ve vzduchoprázdnu. Ve stejné době totiž přivedl Barták lobbistu Marka Dalíka na schůzku kvůli nákupu pandurů, kde si měl údajně říct o půlmiliardový úplatek.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Jako první náměstek ministryně obrany odjel Barták do amerického Centreville v únoru 2008 v delegaci premiéra Mirka Topolánka (ODS). Tam podle obžaloby neúspěšně požadoval po předsedovi dozorčí rady automobilky Tatra Williamu Cabanissovi úplatek ve výši pěti milionů dolarů (přes 80 milionů korun). Penězi si firma měla zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem.

Bartákův známý a majitel zbrojařské firmy MPI Group Smrž se pak měl podle obžaloby pokusit o podvod snahou vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Podle spisu sliboval například zajištění osobního setkání s premiérem, a to nejprve za 100 milionů korun, později za 20 milionů. Oba obžalobu odmítali.