Babišův resort měl v Bruselu sondovat vyšetřování Čapího hnízda

UDÁLOSTI: Poslanci se mimořádně sejdou k Čapímu hnízdu (zdroj: ČT24)

Pracovnice ministerstva financí z podnětu Babišova náměstka a bez vědomí svých nadřízených měla sondovat u Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) vyšetřování Čapího hnízda a Agrofertu. Informuje o tom magazín Reportér. Luxusní farmě šéfa státní kasy, u níž se vede spor o způsob čerpání evropských dotací, se bude věnovat i mimořádná schůze dolní komory. Poslanci se sejdou 23. března.

Myslím, že je to nejlepší projekt, co jsem kdy vymyslel. Napadlo mě to, když jsem s dětmi čekal ve frontě v pražské zoo na krmení koz. Byla tam obrovská fronta a já nesnáším čekání. Tak jsem si řekl, že udělám podobný projekt… Nevede sem dálnice, takže se teď kolegy z vlády snažím přesvědčit především o investici do infrastruktury.
Andrej Babiš
ministr financí a předseda ANO

Středočeská farma Čapí hnízdo patřila do roku 2007 nebo 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté společnost změnila vlastníka skrytého za anonymními akciemi a díky tomuto kroku mohla dosáhnout na padesátimilionovou dotaci z evropských fondů. Když legislativa před dvěma lety anonymní akcie zakázala, vrátilo se hnízdo do Babišova konsorcia, panuje podezření, zda se tak Agrofert nedopustil maskovacího úskoku a dotačního podvodu.

Kauza kolem farmy nedávno znovu ožila, když se ukázalo, že úřady v minulosti za chybu při čerpání dotací při její stavbě udělily několikamilionovou pokutu. Případem se zabývá česká policie i evropský úřad OLAF – a právě na něj se měla podle magazínu Reportér tajně obrátit i pracovnice ministerstva financí Barbora Boschatová.

Dva její nadřízení, kteří zodpovídají za hlášení nesrovnalostí při čerpání evropských fondů, si stěžují na Babišova náměstka Tomáše Vyhnálka, který měl v lednu nechat Boschatovou u bruselského OLAFu zjišťovat informace o prověřování Čapího hnízda.

„Pokud by informace obdržela, byla by schopná varovat kontrolovanou stranu, tj. společnost Agrofert, o plánované kontrole, včetně jejího zaměření a konkrétních osob, které ji budou za úřad OLAF provádět,“ stojí v jednom ze záznamů, které Reportér cituje. „Také se mohla stát členkou této kontrolní mise, o což úřad OLAF obvykle naše oddělení žádá, a kontrolu na místě ovlivnit, či kontrolované straně nebo dalším subjektům a osobám poskytovat z tohoto úkonu informace.“ 

Babiš: Je to brutální kampaň

Je to brutální kampaň, která má jediný cíl: Abych odešel z politiky a přijal společenskou zodpovědnost. Ale já jsem nic neudělal, nic jsem neukradl. Projekt jsme převzali v listopadu 2013.
Andrej Babiš
český premiér

Babiš dříve tvrdil, že úřady žádnou chybu nenašly, nyní hovoří o snaze jej zdiskreditovat. „Je to brutální kampaň, která má jediný cíl: Abych odešel z politiky a přijal společenskou zodpovědnost. Ale já jsem nic neudělal, nic jsem neukradl,“ prohlásil tuto neděli. „Projekt jsme převzali v listopadu 2013.“

Reportéři ČT: Čapí hnízdo. Babišovo? (zdroj: ČT24)

Několik dalších indicií, které spojují Babiše s vlastnictvím farmy i v době, kdy čerpala dotace, potom přinesl server HlídacíPes.org. Podle běj Babišova firma Imoba vlastní pozemky pod budovami Čapího hnízda od roku 2006. Internetové stránky farmy jsou od roku 2007 až dosud registrovány Agrofertem, v době čerpání dotace byli ve statutárních orgánech společnosti Babišova dcera i bratr jeho partnerky Moniky.

Podle Babiše byl Agrofert jen strategický partner – ačkoliv se v dokumentu ČT sám přihlásil k otcovství celého konceptu (viz video a citát výše).

Z cyklu Český žurnál: Matrix AB - Babiš nesnáší čekání (zdroj: ČT24)

Do sněmovny přiletí čáp - už příští týden

Čapí hnízdo je rozlehlá farma na Benešovsku v blízkosti hlavního tahu z Prahy na České Budějovice. Funguje jako rekreační resort. Ekocentrum Čapího hnízda pořádá akce pro děti, součástí areálu jsou reprezentativní prostory pro pořádání konferencí a společenských akcí či malá zoologická zahrada. Dominantu farmy představuje jízdárna ve tvaru obřího čapího hnízda.

Čapí hnízdo
Zdroj: Janovský Alexandr/ČTK

Případem se bude 23. března zabývat i mimořádná schůze sněmovny. Podnět k jednání s jediným bodem „Kauza Čapí hnízdo“ podepsali poslanci TOP 09, ODS a také pět zástupců Úsvitu. Podle jednacího řádu musí schůzi předseda sněmovny svolat do deseti dní, protože je Jan Hamáček (ČSSD) na zahraniční služební cestě, zastoupila ho první místopředsedkyně Jermanová (ANO).

„Klíčové je, aby předseda vlády řekl, zda je únosné, aby garantem poctivosti dotací za Českou republiku byl člověk, který se zjevně dopustil nepoctivého chování. Že si přivlastnil peníze jiných a ještě o tom lže a zapírá, je jasné,“ prohlásil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Když předseda vlády řekne, že to únosné je, vezmeme na vědomí, že máme vládu systémové korupce.“

Podstata příběhu Čapího hnízda spočívá v podezření, že Andrej Babiš a jeho Agrofert cíleně zastřeli vlastnictví Čapího hnízda proto, aby obdrželi na jeho výstavbu zhruba padesátimilionovou dotaci, z části z Evropské unie.
Sabina Slonková
šéfredaktorka investigativního webu Neovlivní.cz

KDU-ČSL: Dejte argumenty na stůl

Vysvětlení kauzy žádají po ministru financí vedle pravicové opozice také koaliční partneři. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že Babiš by měl předložit pádné argumenty, proč si myslí, že je neoprávněně osočován, a připomněl různá protichůdná vyjádření, která již od ministra financí zazněla: že jde o jeho nejlepší projekt, který vymyslel, a zároveň, že s tím nemá nic společného. Jurečka několikrát zdůraznil, že Babiš nemůže argumentovat, že už se k tomu nebude vyjadřovat.

Podle ministra zemědělství by se mělo prokázat, zda došlo či nedošlo k porušení podmínek pro poskytnutí dotace, zda je to problém legislativně-právní nebo zda je to „jen otázka etického problému“. Dodal, že je nutno vyjasnit jméno přechodného vlastníka i to, zda splňoval podmínky pro dotaci nebo zda tam bylo majetkové propojení s Babišem. V tom případě neměl dotaci dostat. 

Až budou známa tato fakta, hodlá se KDU-ČSL vyjádřit, co to bude znamenat pro koaliční vládu. Jurečka však připustil, že může jít o poměrně velké ohrožení, protože to není problém jen ministra financí, ale i koaličních partnerů. „Neměl by je a zejména širokou veřejnost uvádět v nejistotu,“ zdůraznil ministr zemědělství.

Sobotka: Politici by neměli nahrazovat soudce

ČSSD zní smířlivěji, ačkoliv právě její zástupci – šéf sněmovny Hamáček a předseda Senátu Milan Štěch – vyzvali Babiše k vysvětlení. Samotný premiér ovšem podle všeho v případu ohrožení koalice nespatřuje, s Babišem o ní ani nehodlá jednat: „Věc není možné bagatelizovat, ale je potřeba, aby tu věc vyšetřila policie a OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům). Politici by neměli nahrazovat vyšetřovatele, státní zástupce ani soudce.“

Podle místopředsedy ČSSD a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka stačí, když Babiš kauzu vysvětlí na jednání užšího vedení vládní koalice. Ani samotné jednání pléna se nakonec vůbec nemusí uskutečnit, a to v případě, že sněmovna neschválí její program. Navzdory tomu se ale otevře prostor pro debatu, byť omezený. 

K padesáti hlasům ODS, TOP 09 a Úsvitu by se mohli přidat ještě komunisté. S rozhodnutím, zda podpoří program schůze, ale ještě vyčkávají. „Mlhy je hodně a předpokládám, že když se nerozplyne, tak budeme k celé kauze daleko kritičtější,“ prohlásil místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

I přesto, že se v klubu ČSSD ozývají hlasy pro podpoření schůze, všichni ještě rozhodnutí nejsou; svůj postoj tak oznámí až příští po jednání svého klubu. Momentálně podporu mimořádnému jednání vyjádřilo šestnáct poslanců, jedenáct ho odmítá. Zatím nejednotní jsou i lidovci, ANO čeká na předcházející jednání koalice.

„V médiích je tato kauza prezentována jako dotační podvod. Doporučoval bych počkat na vyšetřování policie a OLAFu. Ani Poslanecká sněmovna nemůže nahradit roli vyšetřovatele,“ prohlásil místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. „Myslíte, že by měl pan Babiš zapotřebí dělat  podvod za padesát milionů korun?“