Autem na dovolenou? Cesta po Itálii se prodraží, levněji vyjde Rakousko

Praha – Z pěti milionů Čechů, kteří pojedou v létě na dovolenou do zahraničí, zamíří zhruba polovina do Chorvatska, na Slovensko či do Itálie. Musí se ovšem připravit na to, že při cestě do posledně zmiňované země sáhnou hlouběji do peněženky. Benzin v Itálii zde totiž atakuje hranici padesáti korun za litr. I v oblíbeném Chorvatsku vyjde jízda autem dráž než v Česku – za litr zde řidiči zaplatí  40,10 koruny za litr. Nižší je pak cena nafty. Zatímco u našich severních sousedů stojí jen 35,50 za litr, v Itálii je to o deset korun víc.

Statisíce aut s českou registrační značkou se v příštím čtvrtroce rozjedou do Evropy. Za hranice se vydá na pět milionů Čechů. Většina z nich přitom vyrazí autem. Zatímco v Česku se průměrná cena benzinu pohybuje kolem 36,2 koruny, v jiných zemích Evropy je o poznání dražší. V Rakousku, Polsku a Maďarsku se šplhá těsně nad hranici 37 korun, v Itálii, Německu i Francii je to pak o několik korun víc. Podobně je na tom cena nafty. Ta je opět nejlevnější v Polsku a Rakousku, nejvíc za ni zaplatí řidiči v Itálii, Švédsku a Švýcarsku.

Ceny benzinu (Natural 95) v Evropě
Zdroj: ČT24/ÚAMK
Ceny nafty v Evropě
Zdroj: ČT24/ÚAMK

Ústřední automotoklub (ÚAMK) očekává, že letos pojede autem na dovolenou více lidí než v minulých letech. Zejména ti, kdo vyrazí na dovolenou hned na začátku prázdnin, by měli cestu pečlivě naplánovat. Ve stejný den jako v Česku totiž začínají prázdniny i na Slovensku, v Rakousku, Nizozemsku či Francii, o týden později v některých německých spolkových zemích. Hrozí proto, že se podstatná část motorizované Evropy sjede v Bavorsku či Rakousku.

Kritická data pro cestování po Evropě

  • víkend 28./29. 6.: začátek prázdnin v Česku, Rakousku, Francii, Nizozemsku či na Slovensku
  • víkend 5./6. 7.: začátek prázdnin v části Německa
  • 9. a 10. 7.: začátek prázdnin v dalších německých zemích včetně Berlína
  • o dalších víkendech začínají prázdniny vždy ve dvou až třech spolkových zemích
  • 30. 7.: začátek prázdnin v Bavorsku

Mezi nejproblematičtější dálnice budou při odjezdu na prázdniny patřit rakouské A2 u Vídně, A10 před Tauernským tunelem a A13 u Brenneru. „Pro cesty přes Rakousko rozhodně nedoporučujeme sobotu. Naopak mnohem klidnější bývá neděle,“ doporučila s ohledem na hrozbu kolon Denisa Vítková z ÚAMK. V Německu hrozí podle ÚAMK kolony až na desetině dálniční sítě – tj. tisíci kilometrů tras – například u Amberku.

Vedle kolon patří k nástrahám transevropských cest autem únava. Automotoklub vyzval řidiče, aby se vystříhali „oblíbených“ odjezdů v noci z pátku na sobotu, kdy je může únava přepadnout obzvlášť snadno. Pravidlem nejen pro noční jízdu by měly být pravidelné přestávky zhruba po dvou hodinách.

image_575550
Zdroj: ČT24

Povinná výbava je v každé zemi jiná

Těm, kteří po cestě nehavarují ani nestráví příliš dlouhý čas v kolonách, může zkalit vzpomínku na dovolenou pokuta. Za hranicemi hrozí i za chování, které v Česku trestné není. V zahraničí se odlišuje například rozsah povinné výbavy: Například na Slovensku, v Maďarsku, Slovinsku nebo Itálii je povinná reflexní vesta pro každého pasažéra ve vozidle, ve Španělsku musí mít řidič s dioptrickými brýlemi s sebou jedny náhradní, ve Francii je zase povinný alkotester. V Řecku, Turecku, Bulharsku nebo Lotyšsku patří do povinné výbavy hasicí přístroj. Tažné lano povinné v Srbsku a Makedonii. 

Při denní jízdě v Rakousku či Německu není třeba svítit, ale kdo přejede přes hranice z Německa do Švýcarska anebo z Rakouska do Itálie, opět by rozsvítit měl. Povinné je denní svícení také ve Skandinávii, Polsku, Slovensku či Slovinsku.

Telefonování během jízdy může stát řidiče hodně peněz. V Německu přes 1 600 korun. Ještě větší pokuty padají za příliš rychlou jízdu. Jsou to i desítky tisíc.