21. století ve znamení Alzheimerovy choroby

Praha – Dvacáté století bylo v lékařském světě ve znamení rakoviny, to 21. však svět čeká boj s Alzheimerovou chorobou. Už v roce 2050 by ji v Česku podle odhadu lékařů mělo mít až 120 tisíc lidí. Již nyní přitom tato zákeřná nemoc postihuje i 40leté. Často totiž podceňují první příznaky, které se podobají klasickému přepracování, k lékařům se tak dostanou pozdě.

Alzheimerova choroba postihuje lidi s vyšší inteligencí

Vrchní sestra Alzheimercentra Průhonice Marie Burelová:

„Ti klienti jsou většinou v produktivním věku, mají své zaměstnání, svou firmu, velikou psychickou zátěž. Často se symptomy, příznaky demence zaměňují s přepracovaností.“

Reportáž Barbory Straňákové a Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

V současnosti v Česku existuje pouze šest Alzheimercenter. Podle odborníků je jich však zhruba trojnásobek. Žije v nich asi dvacet pacientů, kterým ještě nebylo ani padesát. Většina z nich poznala příznaky choroby pozdě. Někteří jsou na tom tak špatně, že se chovají jako dvouleté děti.

Celkem Alzheimerovou chorobou trpí zhruba 30 tisíc Čechů. Podle nejnovějších průzkumů jich bude v roce 2050 až čtyřikrát víc. Alzheimerova choroba je šestou nejčastější příčinou smrti, například po srdečních chorobách, rakovině nebo mrtvici. Jako jediné se jí nedá nijak předejít, a nedá se ani léčit. Na příčinu nemoci zatím nikdo nepřišel. Ze zkušeností lékařů vyplývá, že postihuje spíše vzdělané lidi s vyšší inteligencí.