Zastavení stíhání Jiřího Čunka oživilo spekulace o jeho návratu do vlády

Praha - Jihlavský žalobce Arif Salichov již podruhé zastavil trestní stíhání předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. K nejvyšší státní zástupkyni Renátě Vesecké se případ dostane až po nabytí právní moci. Ta má tři měsíce na to, aby rozhodla, zda Salichův závěr odpovídá zákonu. Pokud se prokáže, že státní zástupce splnil podmínku Vesecké týkající se došetření případu, je podle bývalého náměstka nejvyšší státní zástupkyně Jaroslava Fenyka pravděpodobné, že ke zrušení Salichovova rozhodnutí nedojde.

Jiří Čunek sice prohlásil, že se ukázalo, že je čistý, nicméně podle komentátora Pavla Vernera by svou nevinu mohl prokázat jen u soudu, kterému však bylo zabráněno. Přesto se podle některých médií uvažuje o tom, že by se mohl vrátit do vlády. Podle serveru Aktuálně.cz premiér Mirek Topolánek čeká ještě na rozhodnutí policie, zda Čunek neporušil zákon v případě sociálních dávek. Verner však nepředpokládá, že by se Čunek vrátil do vládních funkcí.

Fenyk v rozhovoru pro Dobré ráno poukázal na to, že státní zástupce nyní uvádí odlišný důvod zastavení trestního stíhání. Poprvé zdůvodnil své rozhodnutí tím, že nebylo prokázáno, že se konkrétní skutek skutečně stal. Nyní Salichov uvádí, že nebylo prokázáno, že by pan Čunek vůbec mohl působit na věci veřejného zájmu.

Renáta Vesecká se podle Pavla Vernera v kauze Čunek dopustila několika nestandardních kroků. Den předtím, než měl jít případ Jiřího Čunka k soudu, kauzu odebrala státnímu zástupci Obstovi a předala ji státnímu zástupci do Jihlavy. Jeho nadřízený je šéf krajského zastupitelství Petr Coufal, jehož manželka pracuje právě na Nejvyšším státním zastupitelství u Renáty Vesecké. „I kdyby tohle byla jen náhoda, je třeba si uvědomit, že v té době probíhalo ve sněmovně hlasování o reformě veřejných financí a koalice nepotřebovala rozruch mezi lidovci,“ komentoval Verner podivné souvislosti ve vývoji Čunkovy kauzy.

Jako druhý nestandardní krok lze vnímat opětovné otevření případu. Vesecká tehdy vůbec nevysvětlila, proč jej otevřela, neuvedla žádné konkrétní vysvětlení. A následně byl Jiří Čunek donucen k rezignaci. Posledním nestandardním krokem je skutečnost, že vyšetřování znovu svěřila státnímu zástupci Salichovovi. O důvodech tohoto rozhodnutí lze podle Vernera jen spekulovat. Možná „věděla, že Salichov to znovu uzavře a v tom případě mohlo otevření případu být účelové jen proto, aby se premiér zbavil jedné neřízené střely ve své vládě,“ dodal Verner, který byl hostem studia Dobrého rána.

Opozici překvapilo, že státní zástupce rozhodl příliš rychle. Je to podle ní neobvyklé, protože přezkoumat podobné věci běžně trvá měsíce. Nejvyšší státní zastupitelství nařídilo doplnění kauzy a vydání nového rozhodnutí začátkem listopadu. Zároveň se v tu dobu objevily informace, že v 90. letech Čunkova rodina brala sociální dávky, a na účtech měla zároveň 3,5 milionu korun.